Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България рискува да загуби 40 млн. лв. по ОП "Регионално развитие", според ГЕРБ

Най-рискови били проектите за Българския Лувър и Ларгото в центъра на столицата

България може да загуби 40 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“, договорени от Министерството на културата по време на управлението на ГЕРБ.

От договорените от бившия ресорен министър Вежди Рашидов 80 млн. лева за 37 проекта били разплатени 34 млн.  по времето на ГЕРБ и 6 млн. от настоящето ръководство на министерството. Това твърди депутатът от опозицията и бивш регионален министър Лиляна Павлова. Тя припомни, че крайният срок за усвояването на средствата е краят на 2015 г. Най-рисковите проекти били шест.

Най-застрашен е проектът за Националния музеен комплекс, известен като Българският Лувър, за който са предвидени 27 млн. лева инвестиция. Едва 9,5 млн. са разплатени, като сградата стои затворена от година, предупреди Павлова.

Вторият много рисков проект е Ларгото (експонирането на античния комплекс до метростанция „Сердика“ - бел. ред.). За него са осигурени 16 млн. лева, само 4 милиона от тях са усвоени, остават 12 милиона, за които една година нищо не се прави, добави тя.

По думите й, има сериозен риск да бъдат загубени и парите за Драматично-кукления театър в Шумен, както и тези за резерват „Трапезица“ във Велико Търново.

Още по темата

Под въпрос били и над 1 млн. лева за ремонта на Националната гимназия за древни езици и култура.

Освен това 390 хиляди са предоставени от ГЕРБ за развиване на капацитета на Министерството на културата, а от тях няма нито лев похарчен или пък не са използвани по предназначение, алармира още Павлова.

След година проверки се оказа, че в Министерството на културата по времето на ГЕРБ не е имало никакви нарушения, похвали се бившият ресорен министър и настоящ депутат от опозицията Вежди Рашидов. Той остро разкритикува наследника си Петър Стоянович.

„Непрекъснато се говореше, че има далавери, но, като мина проверката, в резултатите пише: „Сред отличниците, които са управлявали, най-големи суми, без нито едно нарушение, са Министерството на културата и някои по-големи общини“, коментира той.

Според него година новото правителство се е занимавало с проверки на всички министерства, като целта е била „ГЕРБ да бъде оплют“.

Рашидов отсече, че от една година Българският Лувър е готов. А за него чухме, че „няма какво да се слага вътре, че той е глупав проект, че е сбъркан, че е срам за България“, недоволства  Рашидов.

„Българският Лувър е една необходимост на държавата“, коментира той. Според него проектът е важен и за кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

„Къде ще ги водим тези хора, като се изсипе светът тук, в „Св. Александър Невски“ или в тетевенската кръчма на шопска салата“, попита още Рашидов.

Той обвини Стоянович, че нищо не прави и за продължаване на проекта на Ларгото, въпреки че 100 археолози са работили денонощно, за да се експонират разкопките.

„Да си взимат чантите и да си заминават с всички тези ялови съветници“, обобщи Рашидов.

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 13 август