Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България ще може да купи ваксини за над 10 млн. души

Все още е голям делът на колебаещите се за ваксинация, но трябва да се създаде обективна информационна кампания, смята Богдан Кирилов

България ще може да купи ваксини за над 10 млн. души

Снимка: Nathan Laine /Bloomberg

Очаква се и седмият договор на ЕК за ваксини срещу коронавирус да бъде финализиран, като общото количество, което България може да закупи по тези договори надвишава 18 милиона дози. Това е така, защото една от ваксините се очаква да бъде с еднодозов прием. Ще има достатъчно ваксини за над 10 милиона души население. Това каза по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Вече има регулярност в доставките и разпределението на ваксините, но независимо от това доста често се променя информацията по отношение на количества и конкретна дата, която ЕК и съответните производители предоставят на държавите членки, призна Кирилов. Все пак вече всяка седмица има доставки и навлизаме в един нов етап при получаването на ваксините, каза той.

Само до края на този месец се очакват над 240 000 дози, а за март се очакват над 500 000 дози ваксини. Оттук нататък ще наблюдаваме ускорен процес на ваксинация, заяви експертът.

Решението на България за видовете ваксини е за балансирано портфолио, което да включва всички разработени ваксини, за да има гаранция, обясни още директорът на лекарствения регулатор.

От първото до третото тримесечие се очаква да има регулярни доставки от всички производители, но страната ни не може да получи пълното количество ваксини едновременно. В следващите месеци ще има доста по-голямо количество ваксини и реална възможност за избор, увери Богдан Кирилов. 

Още по темата

Експертът обясни, че на личните лекари е предоставена информация за ваксините. Подготвя се и кратък обзор, сравнение между ваксините, така че и за медицинските специалисти информацията да бъде по-лесна и достъпна.

Основното противопоказание от ваксините е свръхчувствителност, а за всяко останало състояние трябва да бъде направена преценка от лекуващия лекар. Когато заболяването е в ремисия и когато е контролирано, няма проблем да бъде поставена ваксина, посочи Кирилов.

Ваксините имат идентична ефикасност по отношение от предпазване от тежко протичане, хоспитализация и смърт. И трите ваксини показват 100%, което е изключително добър резултат и голямо постижение на науката и медицината, посочи още специалистът.

Всички ваксини, които покажат над 50% ефикасност, получават разрешение за употреба и хората не трябва да имат притеснения. Нормално е всеки да прави сравнение, но основният показател е тежкото протичане и хоспитализациите, поясни той.

Директорът на ИАЛ призна, че все още е голям делът на колебаещите за ваксинация, но трябва да се създаде една обективна информационна кампания, така че в консултация с медицински специалист хората да вземат своето решение. По думите му нагласите на хората се променят изключително динамично. "Това, което наблюдавахме към месец октомври, беше между 30-35%. Виждаме, че това се увеличава ", каза Кирилов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
ing5rov до: фиг.1
преди 2 месеца
най важно е да се платят , налЕ ... па сетне вируса друг станАл , хладилника се скапАл ...
1
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Разчетите са правилни. От предишни кампании е известно, че около 30% от ваксините се попиляват, а и вероятно не всички доставки ще бъдат получени.
1
 
4
 
1
преди 2 месеца
начи треа си купите и хора към ваксините щот не стигат некъде от порядъка на ено 5 млн., защото само толкова нето са останали на територията ....

Още от Икономика и политика
Стефан Янев: Работим на пълни обороти, всичко е под контрол