IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще настоява за обща европейска прокуратура по време на Председателството

Програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС ще е ясна най-късно на 20 декември

15:32 | 19.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България ще настоява за създаването на обща европейска прокуратура, която ще контролира как се изразходват средствата от еврофондовете. Това ще е една от основните цели, по които страната ни ще работи по време на председателството на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г.

Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева, която участва в дискусия за българските приоритети в областта на правосъдието и вътрешния ред, провела се днес в Народното събрание.

От наш интерес е общата европейска прокуратура да започне работа час по-скоро, обяви Цачева, цитирана от БНР.

„От нея се очаква да провежда ефективни разследвания, свързани с престъпления срещу европейския бюджет. Тя ще контролира начина, по който се разходват европейските фондове, тоест парите на всички нас, европейските данъкоплатци“, посочи Цачева.

Ще се създаде и единна информационна система на европейската прокуратура, чрез която ще се следят делата и всичко това ще позволи България активно да допринесе за подобряване на борбата срещу корупцията и финансовите измами на европейско ниво.

Другите основни теми са напредъкът в електронното правосъдие за противодействие на киберпрестъпленията и създаване на общ регламент за признаване и изпълнение на споразумение по брачни въпроси, родителска отговорност и отвличанията на деца при смесени бракове.

Вътрешният министър Валентин Радев обяви два приоритета - повишаване сигурността на гражданите на ЕС и по-ефективното управление на миграционните процеси. Ускореното връщане на незаконно пребиваващи на територията на ЕС в страните, от които идват, е част от контрола върху миграционните процеси, каза Радев.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че в знак на подкрепа през следващата седмица на първо четене ще бъде внесен законопроект за мерки срещу прането на пари.

От опозицията нямаше критики, а пожелания кабинетът да изпълни поставените цели.

Окончателната програма за българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде приета от правителството до 20 декември, каза ресорният министър Лиляна Павлова на конференцията в парламента, предаде агенция "Фокус".

Официалното откриване на председателството ще е на 4 януари.

Общественото обсъждане на приоритетите на българското председателство започват на 21 септември под мотото „101 дни до София – столица на Европа“.

Обсъжданията на Програмата на Българското председателство ще продължат през следващите два месеца. Коментарите и предложенията ще бъдат обобщени през ноември, а окончателният вариант на Програмата ще бъде внесен в Министерския съвет в средата на декември, уточняват от пресцентъра на ресорното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
По-добре европейска, отколкото никаква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още