IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще пита ЕК за покупка на COVID ваксини, разрешени извън ЕС

Искането на БСП за внос на руската ваксина "Спутник V" не беше прието от парламента

13:15 | 05.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Парламентът възложи на Министерския съвет да проведе консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини срещу COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство, съобщава БТА.

С 96 гласа "за", без "против" и „въздържали се“ депутатите приеха решението, предложено от парламентарната комисия по здравеопазването. От БСП и ДПС не участваха в гласуването.

Депутатите отхвърлиха с 65 гласа "за", 9 "против" и 79 "въздържал се" предложението на БСП за възлагане на Министерския съвет за осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V". След това народните представители от левицата напуснаха пленарната зала. 

Дебатите в парламента бяха инициирани от БСП, които внесоха проекторешение за осигуряване на руската ваксина заради затрудненията с доставките на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca и нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план. В хода на дебатите беше обяснено, че е необходимо разрешение за употреба на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата, която вече е започнала ускорена процедура за одобрение на продукта.

Спор в пленарна зала предизвика настояването на БСП да се гласуват и двата проекта за решения - първоначалното предложение на левицата и редактираният вариант на здравната комисия. В дискусията се чуха обвинения за лобизъм, геополитика и "надцакване".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита ГЕРБ вярно ли е, че един член на семейството на евродепутат от ГЕРБ е пряко свързан с една от фирмите, които произвеждат и внасят една от ваксините срещу коронавируса. Според нея става дума за пряк лобизъм, допълва Dnes.bg.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отговори, че не е редно да се говори за лобизъм от страна на левицата, защото има депутати от БСП, които са женени за руски граждани и гражданки.

"С нашето решение ние гарантираме достъп до всички одобрени от европейските регулаторни органи ваксини, ние искаме ваксините да се безопасни и не става въпрос дали ще се харесаме на някой“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Според Нинова обаче правителството се е провалило във ваксинационния план.

"Плати половин милиард, а ваксини няма. Одобри ваксинационен план с групи, които трябва де ваксинират и го отмени. Определи "зелени коридори“, хората се наредиха на опашки и ги върнаха, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци, те ги направиха, чакат на опашките и ваксини няма, и лекарите връщат, и пациентите се връщат обратно“, коментира Нинова.

Според нея, ако се внесе и руската ваксина, ще се осигури свободен достъп на хората до имунизация, а това ще гарантира здравето им, ще възстанови икономиката и социалния живот в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още