IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подкрепи Франция в премахването на социалния дъмпинг*

В замяна Париж ще подкрепи страната ни за влизане в Шенген, механизма ЕRM2 и ОИСР

12:22 | 25.08.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Българският държавен глава Румен Радев и френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Българският държавен глава Румен Радев и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България ще подкрепи идеите на Франция за промени в директивата за командированите работници и служители в Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно от пресконференцията на президента Румен Радев и президента на Франция Еманюел Макрон, които се срещнаха днес в резиденцията Евксиноград. 

След това Макрон ще разговаря и с премиера Бойко Борисов. 

В замяна Франция ще ни подкрепи за членството в Шенген и присъединяването към механизма ЕRM2 на еврозоната, както и за членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), стана ясно от изказването на Радев и на Макрон след срещата им. 

Радев подчерта, че въпросът с директивата за командированите работници е от компетенциите на правителството и няма да изземва неговите функции. За него най-важно е да не се нарушава основният принцип на ЕС - за свободното движение на хора, и да се търси баланс между интересите на старите и новите държави членки на блока.

Двете страни ще работят и за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на отбраната. 

Социален дъмпинг

Реформата на директивата за командированите работници е едно от основните предизборни обещания на Еманюел Макрон. Във Франция и други стари членки на ЕС отдавна се шири недоволство заради наемането на работна ръка от източноевропейските нови членки при по-ниско заплащане, както и заради работата на фирми от Източна Европа, най-вече в сферата на строителството, превозите и промишлеността, които плащат заплати и осигуровки в родните си страни и така пестят допълнителни разходи.

Европейската директива за командированите работници и служители в момента позволява на фирмите да изпращат кадри в други държави членки за неопределено време. Европейската комисия (ЕК) предлага срокът да се ограничи до 24 месеца, но Франция настоява за още по-кратък срок.

В тази връзка Макрон е на обиколка из Централна и Източна Европа, като вече разговаря с политическите лидери на Австрия и Румъния и получи и тяхната подкрепа.

Президентът на България Румен Радев подчерта в изказването си, че страната ни е против измамите със социални осигуровки. Трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-засилен контрол. Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт, коментира той.

Според него обаче въпросът за социалните права не се изчерпва само с проблема за директивата за командироване на работници. Налице са и редица други проблеми, като данъчен дъмпинг, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки за същото количество и качество на труда, посочи Радев.

Той допълни, че е необходим комплексен подход за тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви и трайни решения. Те могат да бъдат постигнати с устойчиви кохезионни и инвестиционни политики, водещи до реална конвергенция и сближаване на заплащането, условията на труд и жизнения стандарт на държавите членки, смята Румен Радев.

Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimat
преди 6 години
Бъдете сигурни т***пи Б***лг***ристански уФЪЪЪсе,че подкрепата за "социалния дЪмпинг" ще се задейства веднага и хиляди български "дъмпингуващи",ще се превърнат в трайни и невъзвратими безработни,а обещанието за митичния "шенген",размахван пред носа на т***пото магаре Б***л***гаристан,ще си остане,както досега!!!Народ,който сам си го навре,никой друг не може да му го навре!Той си е виновен сам,независимо,колко реве и хленчи,та чак се попикава,как други са му виновни - под "други" се разбират и "собствените" му управляващи,назначени от други господари,по време на цирковото представление,"демократични избори"!!!Ха-ха-ха-а-а-а-а.....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Тази пък коя е? Без проверя в google не мога да кажа коя изобщо е тази. Ако намекваш, че тя е свързана с БСП, БСП не се различава по нищо от ГЕРБ. Ако не вярваш само погледни към европарламента, където БСП и ГЕРБ управляват ЗАЕДНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Вече не помня колко много различни хора и колко пъти ни обещаваха подкрепа за Шенген и дотук НИЩО. Защо тоя път ако клекнем пред исканията на Макрон да е по-различно? Ппремиера и кукловода му Пеевски може ли да обяснят тоя път какво ще е по-различното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Lucifer
преди 6 години
Това да не си го преписал от тефтера на М. Захарова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 11
studioaa
преди 6 години
И Шенген и ERM2 и ОИСР не ни вуършат никаква работа и ползи от тях няма, но сме тръгнали да влизаме в тях по някакви мистериозни причини. Време е Бойко да си ходи, защото такова незачитане волята на електората не е имало от Освобождението до днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
ert
преди 6 години
А подкрепа за Шенген кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още