IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще привлича китайски пенсионери и студенти

България и Китай подписаха меморандум за разбирателство в туризма

14:12 | 18.06.15 г. 6
България ще привлича китайски пенсионери и студенти

Министърът на туризма Николина Ангелкова и Дзиндзао Ли, председател на Националната администрация по туризъм на Китай, подписаха днес в гр. Си’ан меморандум за разбирателство в областта на туризма между двете ведомства, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Ангелкова заяви, че двете страни посочват туризма като приоритетен стопански сектор и ще насърчават обмена на съвместни туристически дейности, както и добри бизнес практики. 

Документът предвижда също двете страни да проучват възможностите за използване на китайски социални програми за привличане на китайски пенсионери като туристи в България. Ще бъдат поощрявани и инициативите за по-широко сътрудничество между академичните общности в България и Китай, като ще се разменят студентски програми и практики, включващи обучение на място в областта на туризма.  

В световен мащаб китайските туристи са около 107 млн. души и заемат все по-голям дял в общия туристопоток в Европа. Според прогнозите броят на посещенията им на Стария континент през 2019 г. ще достигне 12 млн. души. Традиционно те пътешестват в периода май-октомври, а 90% от изходящите пътувания са индивидуални. Близо половината китайски туристи пътуват с членове на семействата си. Наблюдава се засилен интерес и на застаряващото население към пътуванията.

„Споразумяхме се да подпомагаме предприятията на България и Китай да инвестират в туристически проекти, които ще подобряват туристическата инфраструктура“, каза още министър Ангелкова.

Между двете страни ще се обменя също информация за разработването и реализацията на общи туристически маршрути и продукти между България и нейните съседни държави Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Турция.

В ход е и създаването на българо-румънски туристически информационен център в Китай, за което бе подписан протокол за намерение между България и Румъния.

„Такива оферти и туристически пакети представляват интерес за китайските туристи и ние работим активно в тази посока. За огромния азиатски пазар Европа се възприема като една дестинация и идвайки тук, китайските туристи биха искали да посетят повече забележителности в няколко държави от региона“, коментира министър Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ggmiho
преди 8 години
Вижте хора - профила във facebook на националния туристически портал bulgariatravel.org НЕ Е ОБНОВЯВАН от 27 февруари, а вие очаквате компенсиращи кампании :))))) Няма как да се компенсират спадовете този сезон и това Министерство на туризма стана като бившето Министерство на инвестиционното проектиране /дори е и в същата сграда/ никои не знае какво се прави там, назначени са куп некадърници, а най-скъпия сайт на туризма дори никой не го поддържа и това на никой не прави впечатление..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Харчещи да ! Е щом могат да си позволят с харчовете си обслужване в БГ значи са по добре от нашите работещи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Скоро и на китайските пенсионери ще сменяме памперси ! Това ни е запазена марка в световното разпределение на труда! ха ха ! Ха сега кажи не е ли смешни предложенията на работодателски организации за внос на чужда работна ръка!? Преди няколко години имаше дискусия измежду съфорумците за заплащането на работната ръка в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Не знам аз ли грешно съм запомнил, но доколкото знам в Китай няма пенсионери, защото няма пенсии. Но дори и да има въпросът ми е - до там ли опряхме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Става дума за харчещи пенсионери - туристите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ss_sgp
преди 8 години
пенсионери вече си имаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още