IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще привлича повече китайски туристи

Работи се по два съвместни туристически продукта за привличане на китайски туристи - един с Румъния и друг с Турция и с Гърция

17:03 | 24.02.15 г.
България ще привлича повече китайски туристи

Министерството на туризма работи за привличането на повече китайски туристи в България, каза в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя посочи, че за миналата година китайските туристи, които са посетили България, са само 16 хил. души.

"На фона на 1,3 млрд. китайци и 85 милиона от тях, които пътуват извън страната, това е изключително малко", каза Ангелкова, цитирана от БТА.

Тя обясни, че в момента се работи по два съвместни туристически продукта за привличане на китайски туристи - от една страна с Румъния, а от друга - с Турция и с Гърция. Заедно с Румъния се подготвя откриването и на общ туристически офис в Китай, като се очаква той да заработи до края на тази година.

В края на следващия месец по покана на Ангелкова в България ще пристигне ръководителят на националната китайска държавна агенция по туризъм, който е с ранг министър.

Ангелкова съобщи още, че се подготвя създаването и на туристически научни обсерватории, като идеята й е началото на проекта, който се осъществява съвместно със Световната организация по туризъм и с Румъния, да бъде поставено в Русе. В научната обсерватория ще се правят разработки, свързани най-вече със статистиката.

"Това е едно от слабите ни места, тъй като към момента нямаме данни, които се събират единствено и само за нуждите на туризма. Така ще можем правилно да планираме развитието в тази сфера", каза Ангелкова.

Министерството на туризма работи и по създаването на фонд за подпомагане на туристическата инфраструктура. По отношение на туристическите атракции ще бъде създадена онлайн платформа, която ще бъде качена на сайта на Министерството на туризма.

Изключително важно е във всяка една добре поддържана туристическа атракция да се плаща и такса "вход", като тези средства ще бъдат инвестирани обратно в туристическия обект, тъй като само по този начин той ще може да се развива допълнително, коментира Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още