IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще се бори срещу мръсния въздух предимно с подмяна на печките

Предстои Националната програма за подобряване на качеството на въздуха да бъде внесена в МС

12:38 | 12.04.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Мерките срещу мръсния въздух в България предвиждат основно подмяна на печките на твърдо гориво, стана ясно от участието на екоминистъра Нено Димов в парламентарния контрол след въпрос от депутата Евгения Алексиева.

Той посочи, че Националната програма за подобряване на качеството на въздуха с хоризонт 2024 г. е разработена, за да бъдат постигнати нормите за фини прахови частици (ФПЧ) в 28 общини, включени в наказателната процедура на Европейската комисия (ЕК) срещу България.

Към момента се работи по определяне на финансовите параметри за прилагане на мерките, предстои проектът да бъде внесен в Министерския съвет.

Предвижда се мерките да бъдат финансирани със 111 млн. лв. за общините от оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“  (ОПОС) и субсидии от държавния бюджет, за което се прави анализ, обясни министърът.

След изпълнението на ОПОС 2014 – 2020 ще бъде планиран допълнителен ресурс за следващия програмен период 2021 – 2027 г. Според Димов, ако се направят икономии при изпълнението на сегашната програма, и други общини ще имат достъп до финансиране.

Мерки срещу мръсния въздух се финансират и чрез програма LIFE+, припомни министърът по повод общия проект на шест общини – София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана за подмяна на печките на твърдо гориво. Проектът е на стойност 16,6 млн. евро.

Столична община е подала проекти по две процедури по ОПОС – за актуализация на сегашната програма срещу мръсния въздух и за подмяна на печките на твърдо гориво с по-екологични алтернативи , за да намалее нивото на ФПЧ. По втория проект е подписан договор за 43 млн. лв.

Данните от мониторинга показват в последните години постоянно намаляване на ФПЧ, в столицата има устойчиво подобрение, заяви Нено Димов.

Той каза още, че през 2011 г. 75% от станциите, които измерват параметрите на въздуха в страната, са показвали замърсяване и само девет са покривали изискванията. За 2018 г. по предварителни данни 75% отстанциите показват параметри на въздуха в нормите.

Вече устойчиво шест града, включени в наказателната процедура, показват подобрение, а тази година вероятно към тях още три ще се включат към три, заяви Нено Димов.

По думите му в София мерките също дават резултат, което не означава, че няма какво още да се направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
FNM
преди 5 години
А старите дизеляци бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още