IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България спада в класацията по икономическа свобода

Страната ни е на 42-ро място сред 157 държави по показателя в световно проучване

11:36 | 14.09.15 г. 5
България спада в класацията по икономическа свобода

В тазгодишния доклад „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015” България не показва напредък, а задълбочава регулирането на бизнеса и гражданите. В класацията, изготвена от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика, България се нарежда на 42-ро място от 157 държави и територии, включени в изследването за 2015 година.

Миналата година България беше на 39-то място, но в тазгодишното издание резултатът ѝ намалява и страната вече е на 42-ро място. 

Докладът измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, сигурността на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 157 държави и територии. Докладът е за 2013 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

“Високото ниво на преразпределение и вмешателство от страна на държавата, изключително неефективната съдебна система и задушаващата бюрокрация отново се доказват като основните фактори, спъващи икономическата свобода в България“, коментира Зорница Славова от ИПИ.

По думите й тазгодишният доклад показва, че страната не само че не отбелязва напредък, но и задълбочава регулирането на бизнеса и гражданите. По-притеснително е, че най-проблемните сфери като независимостта и безпристрастността на съда, доверието в полицията и административната тежест продължават да пречат на развитието на икономиката и намаляват доходите. "Тази ситуация за поредна година показва липсата на политическа воля за реформи и все по-голямата намеса на държавата” , твърди икономистът.

Къде е България

Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7,33 т. от максималните 10 точки (при 7,38 т. и 39-то място в миналогодишното), което нарежда страната на 42-ро място заедно с Чехия, Ямайка и Швеция. Този резултат поставя страната на 15-то място в ЕС, като средният резултат на страните в ЕС е малко по-висок (7,36 т.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Австралия е на 4-място, а има най-голямата минимална заплата в светът по номинал и процент от БВП на зает. 30% име данъка за фирми, не плосък, сигурно. Аз съм за 30% плосък данък, и всеки данък да е по предназначение, ДДС да е за издръжка на армията, полицията, пенсионерите, и чистотата, бедствията, хосписи и бърза помощ, половината от акцизите за горива, алкохол, цигари и храни, да отива за безплатни болници, частните да са на вноски и застраховки от работодателят, в Сингапур 40% от болниците са безплатни, а останалите на издръжка от работодателите. Другата половина от акцизът на горивата да е за безплатни ВЕИ и безплатни железници - екологични. Другата половина от акцизът за цигари, алкохол и храни, да отива за култура, спорт, и просвета, кино, филми за спорт и здраве. Данък доход да е за общината, улицата, кварталът където си, за образование, спорт, улици, осветление и пътища. Данък фирми да е за микро кредити, магистрали, и субсидии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Китай на кое място са http://***.economywatch.com/economic-statistics/economic-indicators/Economic_Freedom_World_Rank/- тука за 2014г. сме на 55 място, а Полша на 42ро, Унгария е пред нас, а Македония пред Унгария.. Китай е на 139то, а Италия, Португалия и Гърция са много зад нас. Китай има най-големите инвестиции като като процент от БВП и като чужди инвестиции. Те и с корупцията са така, но инвестициите там бягат. .. В друга статия пък казват че тези с тая голяма свобода имали голям БВП на глава, само че пропускат и огромният дълг и че това са банкови републики където 95% от БВП се прави от чужди банки. А вие пропускате цялата истина, и така си правите пропагандата за плоският данък. http://chetohche.blog.bg/***/2015/04/26/plosyk-danyk-i-malyk-danyk-malka-dyrjava-malka-dyrjavnost-sl.1356933
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
s3
преди 8 години
Аха, и милиционерска, и държавно-сигурна ...С тези номинации за кметове от ГЕРБ на агенти от ДС, направо сме като африканска държава.Къде е Гигов да каже как ще са в Шумен с кмет Агент Хари от ГЕРБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
така е в милиционерската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Internet
преди 8 години
така е в милиционерската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още