IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България става все по-зависима от външната търговия, смятат експерти

Бизнесът страда от недостиг на информация, посочиха Даниела Бобева и Едуард Маринов

19:28 | 10.07.18 г. 1
България става все по-зависима от външната търговия, смятат експерти

България успява да преживее кризите и то доста по-добре от други европейски държави. Външната търговия на страната расте, но за сметка на това износът е предимно на базови продукти, което намалява добавената стойност за страната.

Това мнение изказа гл. ас. д-р Едуард Маринов от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, като се позова на икономическо изследване на учените .

Липсата на достатъчно информация Маринов посочи като главната пречка за развитието на бизнеса в България.

По думите му българските предприемачи имат осезаема нужда от повече информация, защото често не са наясно с наличните възможности.

“Липсва цялостна концепция и за българската икономика. Няма и стратегическо мислене. Ясно е, че икономиката на страната е малка и е част от голяма интеграционна общност. Именно и по тази причина е много необходима точна концепция в кои сектори страната може да се развива. Трябва да се насърчават такива конкретни отрасли. Не е задължително да се търси производство на 100% готови продукти. Важно е участието на страната в глобални стойностни продукти да носи по-висока добавена стойност. Само инвестиции не са достатъчни. Трябва тези инвестиции да са добри”, коментира Маринов. 

Той посъветва да се погледне към трети страни, за да има повече добавена стойност, където България да бъде силна и да търси конкурентоспособността си.

От своя страна бившият вицепремиер (в правителството на Пламен Орешарски) доц. Даниела Бобева коментира, че България печели все по-малко от износа си и в същото време става все по-зависима от външната търговия.

“България е много зависима по отношения на външния пазар. Вносът в страната е далеч по-висок от износа. Участието на България в глобални стойностни вериги е по-високо от средните нива за страни от ЕС, но това поражда и своите притеснения. Европейските пазари не действат изцяло единно. Всяка една държава е намерила начин да защити собствените си пазари. Някои страни трайно се възползват от либерализма, докато други губят”, посочи Бобева.

Каква да е стратегията на България при външната търговия?  

Вижте повече във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mathematician
преди 5 години
И това лошо ли е или добро? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още