IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България създава национален кризизен център към ВМА заради коронавируса

Нищо друго не може да опази хората както дисциплината, посочва премиерът Бойко Борисов

19:00 | 24.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

България създава национален кризизен център към ВМА заради коронавируса. Това беше решено на извънреден Съвет по сигурността в МС. Щабът който ще бъде оглавен от ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски, който ръководи Военномедицинска академия (ВМА). В щаба влизат секретарят на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, МВнР, здравното министерство.

На днешния извънреден Съвет по сигурността заради коронавируса премиерът Бойко Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период.

„Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази както дисциплината – хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм - министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок", посочи премиерът. 

Утре ще се разиграе учение, на което властите ще представят как се реагира при откриване на коронавирус.

В страната има около 2000 теста за изследване на вируса.

По сухопътните граници ще бъдат монтирани уреди за изследване на температурата на влизащите в страната.

Междувременно стана ясно, че „България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова за засилен контрол по сухопътните граници на България заради разпространението на коронавируса.

„Връзките между България и Италия са доста по-интензивни, отколкото с Китай, и това поставя доста по-тежки за изпълнение задачи пред нас. Контролът на летищата важи за всички, и пристигащи от Италия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия - реакцията да е бърза при възникване на случай и да не позволим разпространение вътре в страната“.

Преди началото на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера заради ситуацията с коронавируса, Кунчев обяви, че без да имат признаци, хората не подлежат на задължително изследване. Така той отговори на въпроса - защо на пребивавали в Италия се отказват изследвания и се иска заплащане, ако те настояват за такива:

„Ако човек няма признаци – температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично и с тях се връщат между 4000-5000 души. Няма смисъл те да бъдат изследвани, ако нямат признаци или не са контактували с болен човек“, сподели Кунчев.

До момента направените изследвания за коронавирус у нас са 30, всичките са отрицателни.

На Съвета по сигурността във връзка с разпространението на коронавируса ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки, както и необходимите по-нататъшни действия.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че са отрицателни резултатите за коронавирус на починалия вчера в Банско британски гражданин от китайски произход.

„Ние имаме информация за всички граждани, които идват от райони, които са застрашени, и в които е налице коронавирусът. Така че те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура - над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения", коментира още Ананиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още