IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да влезе в еврозоната, ако отговаря на критериите, според експерт

Валутният блок още не е решил предизвикателствата пред координацията на икономическата политика

16:15 | 11.03.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България трябва да се присъедини към еврозоната, ако отговаря на всички критерии, каза в интервю за програма "Хоризонт" на БНР Ричард Люис от Института за европейски изследвания в един от големите белгийски университети.

"Ако европейски държави като България, които не са въвели еврото, искат да приемат единната валута, те трябва да бъдат много стриктно контролирани дали покриват критериите от Маастрихт. Има много точни икономически критерии, като ниво на инфлацията и съотношението между брутния вътрешен продукт и дълга на дадена държава. Ако всичко е наред и критериите са изпълнени, държавите трябва да се присъединят към еврозоната. Това е пътят към по-добра икономическа интеграция", коментира Люис.

Експертът припомня, че изначално се препоръчва всички членове на Европейския съюз (ЕС) да се присъединят към еврозоната, с изключение на някои специфични случаи. Колкото по-бързо това бъде направено, толкова по-скоро може да се постигне интеграцията, за който говорим, заключава той.

Люис е категоричен, че разпадането на еврозоната ще има опустошителен ефект върху икономиката и няма да бъде допуснато от политиците.

"Моето лично мнение е, че не може да има единен пазар без единна валута. Няма как да има и общ пазар в истинския му смисъл без еврото, защото тогава всяка държава ще използва валутните курсове, за да стимулира износа си и да бъде по-конкурентоспособна. Вярно е, че и преди въвеждането на еврото имаше единен пазар, но тогава имаше специален механизъм за конвертиране на валутата", посочва той.

Причината, поради която единната европейска валута е критикувана, е че няма механизъм за подпомагане, ако някоя от страните членки изпадне в сериозно затруднение. В САЩ Федералният резерв може да помага на определен щат или дори град. В Европа нещата не стоят по този начин по отношение на паричните трансфери, изтъкна той.

"Знаете, че всеки път, когато Гърция се нуждае от спасетелен план, започват много дълги и сложни преговори. Трябва обаче да кажем, че Европейската централна банка се справя доста добре с овладяването на кризисните ситуации", каза още Люис, като допълни, че „нещата са на прав път".

Той обаче не е убеден, че Гърция ще се справи с кризата. "Също така не съм убеден във възможностите на Италия да се справи. Но ако Гърция излезе от еврозоната, това няма да се отрази фатално върху целия проект", каза той.

Според Ричард Люис вероятността еврозоната да се разпадне е много малка, защото алтернативата е икономически хаос.

"В най-лошия възможен сценарий аз мисля, че основните държави - Германия, Франция, страните от Бенелюкс, както и може би по един или друг начин Испания и Португалия, ще останат заедно с единна валута. Ако се стигне до разпадането на еврозоната, това ще бъде много голям политически провал. От икономическата гледна точка всичко ще бъде опустошено. Затова съм убеден, че политиците ще направят всичко възможно, за да овладеят ситуацията и да не допуснат опустошителни последици. Не казвам, че в еврозоната няма проблеми или че няма да се срещне с нови проблеми, напротив. Казвам само, че ако не останем заедно, ще настъпи икономически хаос", заключава експертът.

Еврозоната все още има доста нерешени проблеми и политическият момент за присъединяването към нея не е добър, коментира от своя страна Фабиан Амтенбринк от Центъра за изследване на икономическото и финансовото управление.

"Ние все още се възстановяваме от финансовата криза, от дълговата криза и сме изправени пред предизвикателството да координираме по-добре икономическата си политика. Големият въпрос е какво ще бъде икономическото предимство, ако България се присъедини в този момент", каза той.

"Ако погледнете Бялата книга, представена от Юнкер, ще видите, че във всичките представени сценарии еврозоната остава заедно. Въпросът е дали ще продължи интеграцията в нея", посочи Амтенбринк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 7 години
Защо от около пет години всички (псевдо)икономисти,родни и чужди,вкупом плюят Гърция?Добре,че хората пътуват свободно и виждат как живее обикновения работещ във "фалиралата" (смях в залата) и "отличничката" (още по-голям смях) България?Вие знаете ли,че за Коледа Ципрас раздаде по Е 350 на всеки пенсионер!?За справка-в "отличничката" България бяха дадени по 40 лева!!За мен лично последната заслужено и е отредена ролята на го*внар*ницата и клоа*ката на ЕСна ЕС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 9
data
преди 7 години
тихо, тихо че някой ще се осети кво корясало л.айно е цялата европейска банкова система, че ако някой направи прегледна активите лошите кредити ще чукнат 40 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 12
nobel
преди 7 години
Ако трябва да употребя думите на Тодор Живков то експериментът с това няколко държави да използват една и съща валута се оказа едно недоносче. И най-доброто доказателство за това не вътре в ЕЗ, а извън нея. Защото еврото съществува от доста години, но оттога ва до сега НИКОЙ и НИКЪДЕ по света не е направил дори най-плах опит да въведе единна валута. Дори Щатите и Канада, колкото и да са близо географски, политически и икономически не отварят дума, за това, че биха могли да използват една и съща валута, колкото и да са големи ползите от това. Защото известни ползи безспорно има, но недостатъците и рисковете очевидно са доста повече. Както е и при много други обвързаности и зависимости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
Винаги ми е било много странно защо някои смятат, че ако сме в еврозоната случаят КТБ щял бил да бъде невъзможен. След като в ЕЗ е възможна Гърция, която не е нищо друго, освен едно гигантско КТБ. А и други държави, като Италия са се запътили, при това с пълна скорост към същото. Изобщо не мога да разбера какво, как и кой от Еврозоната и по какъв начин ще спре хора като Цветан Василев, след като повечето ДЪРЖАВИ, които използват еврото като валута не могат да бъдат озаптени и са престанали да отговарят на условията за членство. Валутата, наречена евро си е нещо, като една орташка кобила - всеки иска само да я язди. Та чак и ние - барабар Петко с мъжете сме се наредили на опашката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
data
преди 7 години
Ми що не погледнете статистика преди да говорите къв балон сме ? Това бегестанците сте големи нихилисти ! За справка промишлеността като дял от БВП в Бг е доста над средната в ЕС . А иначе Бг няма да стане член от ЕЗ - като стана ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 12
studioaa
преди 7 години
България не трябва да влиза в икономическа черна дупка и символ на социализма, провала и посредствеността каквато е еврозоната. Ето няколко факти за еврозоната: Тя съставлява жалките 8% от световния БВП днес в сравнение с 30% през 1950гВсички стари членки на еврозоната са забравили какво е това икономически растеж, понеже той е бил по-голям от инфлацията последно преди 40+ годиниЕврозоната е района в света с най-слабо икономическо развитие в последния половин век, тя е абсолютен опашкар в това отношениеСредния държавния дълг на страна в еврозоната скоро ще надмине 100% от БВП, т.е. еврозоната е в състояние на технически банкрутИкономическата активност в страните от еврозоната е на най-ниското си ниво от последния век, а данъчното бреме отнема близо 2/3 от хододитеДържавния сектор има гигантски размери, например в Германия той е около 55% от БВП, в Швеция 80%, а у нас едва 30%. И еврозоната и целия ес в сегашния си формат са обречени на скорошен разпад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
Веск
преди 7 години
Ние изпълнихме шенгенските изисквания и сме в чакалнята. Същото ще е и с еврозоната. Нашият голям проблем за мен освен малките в кавички проблеми с корупцията, сивата икономика и съдебната система е коренно различните нива на БВП на човек у нас и средното за Европа. Там виждам проблема. Все едно сме с каруца на магострала. Не може нали, искат ти да поддържаш 50км/ч. ТА подобно е и със стандарта, БВП и т.н. Някой тук ще се зарече ли, че като член на Еврозоната няма да има начин да се повтори КТБ резила. Първо докато кандидатстваме трябва поне 6-7 години да държим ръст на БВП над 4.5 - 5 процента. Това вече е настигащо рзвитие. Борисов се хвали с 3.4проц. ръст за 2016та, а аз не съм съгласен - имаме спад на промишленост и селско стоп. с по 1 процент. Това значи, че ръста е изпортен от все по-силното влошаване на структурата на БВП. Ние не сме реална икономика, а надут балон от измислени услуги. Ама аз не съм икономист. Може и да бъркам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още