IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България възстановява износа на агнета за Турция

Експортът ще даде глътка въздух за животновъдите, притиснати от поскъпването на фуражите и от ниските изкупни цени на млякото, съобщиха от съюза на овцевъдите

17:03 | 08.08.12 г.
<p>
	<em>През лятото животните са на свободна паша, но много скоро ще се наложи стопаните да купуват скъп фураж, за да запазят стопанствата</em> &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

През лятото животните са на свободна паша, но много скоро ще се наложи стопаните да купуват скъп фураж, за да запазят стопанствата     Снимка: БТА

Турция вдигна забраната за внос на агнета от България и от един месец овцевъдите от Южна България са възстановили експорта, прекратен в края на миналата година. Това съобщи за Investor.bg директорът на Българската агенция по безопасността на храните Йордан Войнов.

Възстановяването на търговията е станало по искане на животновъдите, които заради кризата и продължаващото повишаване на разходите за отглеждането на животните, са потърсили съдействието на министерството на земеделието.

При визитата на премиера Бойко Борисов в Турция през май тази година ръководството на агенцията е провело разговори с турските власти, в резултат на които са уточнени условията, при които търговията ще бъде възстановена.

Ветото по износа беше наложено след нарушения от български фирми, които са започнали да внасят в южната ни съседка агнета от Румъния, представяни като български. „При срещите си с турските колеги предложихме програма за стриктен контрол на износа, гарантиран от нашите ветеринарни власти“, поясни Войнов.

Всяко експортно разрешение се издава след представяне на копия за регистрация на българската ферма, които впоследствие се одобряват и от турската страна. След съответната проверка се оформят самите партиди за износ на животните, като чуждите власти определят броя и предназначението на агнетата, посочиха експерти от агенцията по храните.

„Вдигането на износа за нас е глътка въздух, тъй като в условията на все по-задълбочаващата се криза браншът ни трудно удържа на високите цени на фуражите, горивата и тока“, коментира председателят на съюза на овцевъдите Бойко Синапов.

Той припомни, че заради ниските изкупни цени на млякото животновъдите са поставени пред поредно изпитание, което би предизвикало нови фалити, ако държавата не предприеме и друг вид подкрепа, подобно на възстановяването на износа, която да подпомогне представителите на бранша в тежката ситуация.

С вдигането на забраната е започнал експорт на мъжки агнета, с което фермите успяват частично да покрият нарастващите си разходи, обясни още Синапов.

При срещата си с премиера миналата седмица браншовиците отново са поставили искането си държавата да предостави на животновъдите земята от държавния фонд за дългосрочен наем, като цените бъдат преференциално ниски.

„Браншът страда от липса на собствена земя за отглеждане на фураж за животните, затова и нашето искане за преференциално отдаване на държавните терени е свързано с поскъпването на зърното и необходимостта от собствено производство“, обясни и Христо Даков, собственик на кравеферма и представител на съюза на животновъдите.

От агроминистерството отговориха, че поради съществуващата нормативна уредба на този етап е трудно да се осигури подобна преференция за търговете за земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още