IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България заделя три пъти по-малко средства за иновации от средното в ЕС

Правителството е отпуснало 0,25% от БВП за развитие на новите технологии през 2011 година, сочи доклад

16:13 | 13.12.12 г.
България заделя три пъти по-малко средства за иновации от средното в ЕС

Правителството на България е отпуснало 0,25% от брутния вътрешен продукт (БВП) за иновации през 2011 година. Това става ясно от доклада за ефективността на публичните разходи на страните в ЕС, изготвен по поръчка на лидерите на общността.

По този показател страната ни се нарежда на едно от последните места – преди Латвия, където разходите за нови технологии са едва 0,15% от БВП, Малта (0,22% от БВП) и Словакия (0,23% от БВП).

В същото време иновациите са признати като една от възможностите за изход от кризата – не само за България, но и за целия ЕС.

Средно разходите за иновации и научно-развойна дейност в ЕС през миналата година са били 0,73% от БВП. Най-много публични средства в този сектор са отпуснали правителствата на Финландия (1,09% от БВП) и Дания (1,02% от БВП), показват още данните.

Кризата намалява значително парите за научна дейност, но в България нивото е по-ниско отколкото през 2005 година. Тогава за иновации българското правителство е харчело 0,29% от БВП.

Европейските чиновници виждат и проблеми по отношение на здравеопазването и образованието и препоръчват по-добро разпределение на публичните средства в тези сектори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още