IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България засилва усилията си за присъединяване към валутния механизъм ERM II

В интервю за Bloomberg Владислав Горанов коментира, че единствено все още ниските жизнени стандарти в страната може да се окажат пречка пред процеса

11:01 | 31.05.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Десетилетие след присъединяването си към Европейския съюз България засилва лобистките си усилия за присъединяване към еврозоната – част от разширяването на блока, което може да стабилизира нестабилния балкански регион, пише Bloomberg.

България ще поиска от политиците в еврозоната да подкрепят кандидатурата ѝ да се присъедини към Механизма на обменните курсове ІІ (ERM II) – стъпка преди приемането на общата валута, казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за медията. Разширяването на ЕС към Западните Балкани ще бъде от полза за всички, тъй като ще успокои етническите напрежения и ще намали миграцията на запад, казва той в понеделник.

„Вярвам, че разширяването на еврозоната е и политически процес“, казва Горанов от кабинета си в София. „Европа трябва да бъде по-голяма и по-обединена, за да остане конкурентна, да преодолее глобалните предизвикателства от Азия, Русия, Латинска Америка. Интеграцията трябва да продължи с бърз темп“.

Страната се опитва да се присъедини към еврозоната в момент, в който по-широкият ЕС все още се олюлява заради редица шокове, включително дълговата криза в Гърция, вълната от бежанци и последно – Brexit. Пет от страните членки на валутния съюз са от бившия Източен блок, припомня изданието. Балканският регион премина през серия от кървави конфликти след разпадането на Югославия.

България вече отговаря на повечето изисквания на ЕС за присъединяването си към ERM II. Държавният дълг е на ниво от 27% от брутния вътрешен продукт, което е доста под ограничението от 60% на блока. Очаква се бюджетният дефицит за 2017 г. да бъде 1,4% от БВП, което също е наполовина от 3-процентовата бариера. Левът пък е обвързан с еврото вече 20 години заради банковата криза по онова време.

Макар че икономиката се разширява и правителството може да повиши тазгодишната прогноза за растежа до 3,9% от 3%, Горанов се опасява, че жизнените стандарти не са се подобрили достатъчно, за да отговорят на изискванията на ЕС и това може да провали амбициите на страната за присъединяване към ERM II.

„България е една от малкото страни, които постоянно се опитват да се присъединят към единната валута“, казва Горанов. „Страната отговаря на официалните критерии с изключение на показателя за сближаването. За съжаление сме далеч под равнището от 70 % от БВП на глава от населението спрямо средните стойности за еврозоната, което другите държави имаха към момента на присъединяването си към единната валута“.

Въпреки това правителството ще лобира пред официалните представители на еврозоната да се започне процесът за влизане във валутния съюз, коментира Горанов. Все още не е определена времева рамка за присъединяване към ERM II и ще „кандидатстваме едва когато знаем, че сме готови и няма да бъдем отхвърлени“, казва той.

Страната разполага с достатъчно фискални резерви и няма нужда да взима външни заеми тази и вероятно следващата година, допълва Горанов. Планът на правителството за повишаване на пенсиите и заплатите през 2017 г. заради натиск от по-малкия коалиционен партньор няма да натежи върху бюджета, тъй като има пространство за подобряване събирането на приходи и вероятно стесняване на дупката в бюджета, казва Горанов.

Излизането на Великобритания от ЕС няма пряко да засегне двустранната търговия с България, тъй като обемът е малък, но вероятно ще повлияе чрез субсидиите, казва Горанов.

Brexit налага предизвикателство към кохезионната политика на ЕС“, коментира той. „Малко вероятно е нетните донори да увеличат вноските си, за да запазят нивата на субсидиите към по-бедните страни непроменени. Въпреки това България ще настоява финансовата подкрепа да остане без промяна. Колкото по-малко икономически различия има на континента, толкова по-добре за всички ни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 23 rate down comment 5
Longin
преди 6 години
България е вече една провалена държава - трябва да чакаме следващата криза за някакъв шанс за промени....само че дотогава кръвта ни изтича със скорост 50к работоспособни или млади човека на година...а при криза тия хора ще се умножатс ГЕРБ и ББ хората намразиха думата "РЕФОРМИ" но друг начин няма...но то вече няма и за кой..на пенсионерите, ***, маргиналите, и единиа млн на ГЕРБ реформи не им трябват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 1
Longin
преди 6 години
"...единствено все още ниските жизнени стандарти в страната може да се окажат пречка пред процеса"ами защо не е споменал за ГЕРБерските фирми които добре си виреят на сенчесто, усвояват, и не щат и да чуят за реформи и истинска конкуренция щотот са нагласили добре с прокурори, кметове, министри, и вся останалая ***....те са тези 1млн които си гласуват за ГЕРБ редовно , защото така си им е добре и не искат промени..ЕЗона и ГЕРБ са несъвместими неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
krasssen
преди 6 години
Ако това се случи валутния резерв на момента се ОПРАСКВА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 0
boyanpa
преди 6 години
Горанов, тия 70% ги няма в критериите. Дай нещо по-сериозно, или просто, както Шенген, за нас ще има други правила? Препоръките на доклада от 2016 г. са ОТНОВО за промени в закона за БНБ. Ама като гледам как работи НС, ще ги оправят малко след като посторите тунела под Шипка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
"В интервю за Bloomberg Владислав Горанов коментира, че единствено все още ниските жизнени стандарти в страната може да се окажат пречка пред процеса"Честно ли? Ами да вкараме София, а останалата част от страната като достигнат стандарта в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още