IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите и румънците с най-много собствени жилища в ЕС

Двете страни заемат челните позиции и в класацията на застрашените от изгубване на жилището поради изпадане в бедност

11:58 | 18.01.14 г. 59
Българите и румънците с най-много собствени жилища в ЕС

Повече от половината от населението на всяка държава-членка на Европейския съюз обитава собствени жилища. Това показва анализ на Евростат за типа и статута на жилищата в Общността за 2011 г., но приключил едва сега.

Най-значителен дял на собственици на жилища, които не са обременени от ипотека или заем е отбелязан в Румъния - 97% и България - 95%, предава Dnes.bg. В тези две страни е и най-нисък процентът на хората, които обитават жилище под наем - между 2 и 3 на сто.

Най-много хора живеят на свободен наем в Швейцария – около 56 на сто от населението, като делът на наемателите значително надхвърля дела на собствениците на жилища. Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия (около 30%), Дания, Холандия и Швеция (по около 25%).

Също в Швеция около 66 на сто от хората обитават жилища с ипотека или заем. Така е и с хората в Норвегия и Исландия /около 63 на сто/, Холандия /60 на сто/, Дания /52 на сто/ и др. Швеция, Швейцария, Норвегия и Холандия са и страните от ЕС с най-нисък дял на хората, обитаващи собствено жилище без тежести на ипотека или заем - между 5 и 10 на сто.

Около 40% от населението на ЕС обитава апартаменти, малко над една трета (35%) живее в еднофамилни къщи и 25 на сто обитава двуфамилни къщи, сочи европейската статистика.

Делът на хората, които обитават апартаменти е най-висок в Испания, Латвия и Естония - по около 65%. За България процентът е около 47 на сто, като българите са притежавали над 2,5 млн. жилища в градовете и близо 1,3 млн. жилища в селата. Най-много хората обитават еднофамилни къщи в Хърватия - 71%, Словения - 66%, Унгария - 64%, Румъния и Дания - по около 60%.

Въпреки че в България и Румъния е отбелязан най-висок процент в притежаването на собствени жилища, хората в тези две страни са далече от качеството на жилищните условия по броя на стаите в жилището и хората, които го обитават. Жилищната пренаселеност е най-висока сред населението в Румъния (54 на сто), България, Полша и Унгария - по 47%, пише БТА. Най-ниски нива на пренаселеност в жилището се наблюдават в Холандия (1,7%) и Белгия (2,2%) при среден показател за ЕС от 17%.

По друг показател за качеството на жилището - наличието на елементарни санитарни условия - около 38 на сто от румънците и 25 на сто от българите не притежават вътрешна тоалетна в жилището при среден показател за ЕС от 3 на сто. Освен това 36% от румънците и 15% от българите не притежават в жилището си вана или душ. В Испания, Холандия, Швеция и Великобритания подобни жилищни проблеми практически са сведени до нулата.

Криминално посегателство, кражби или вандализъм срещу жилището са били възприемани като проблем средно от 14 на сто от европейците. За България този показател е 27 на сто, Великобритания и Гърция - по 20 на сто, Холандия - 18 на сто, Румъния - 16 на сто.

Най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност е отбелязан в Румъния – 53% от населението, Унгария (40%), България и Латвия (по 35%). Риск от изгубване на жилището поради бедност практически липсва в Швейцария, Холандия, Норвегия, Ирландия и Исландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ето значи ако един англичанин стане българин, например, мож много яко да просперира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
а разходката из тая провинция е най-лесният начин да избиеш шоплъка от главата си:) А оставането(както например англичаните-голяма част от тях си умират без да са мърдали на повече от няколко стотин километра от родното място) на едно място може да помогне да се съхранят традициите ти и да запази битът ти. Създават се принципни хора, обикновено трудолюбиви и честни. А рутината за справяне с непознати ситуации е важна само ако си позволяваш да изпадаш в такива ситуации-ама западняците масово са уседнали хора, които обичат редът и подредеността-и не си сменят работата като носни кърпички.И виждам, че не познаваш много деца на дипломати:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 10
MZ/X
преди 10 години
Предимството на децата на дипломати не е само до назнайване на езици! Тези деца много по лесно изграждат социални контакти, имат рутина в справяне с непознати ситуациии, създават си много по широк мироглед и т.н.. Излизането от средата на познатия квартал, град, държава и т.н. е най-лесният начин да се справиш с провинциализма в мисленето си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Можеш да си сигурен, че съм видял адски много сделки с всякакъв тип имоти-просто ми е такава работата. Освен това в моето семейство последните 10 години се накупиха достатъчно, та и личен опит имам. И само един от апартаментите е в София. Та имам достатъчно разчупено мислене, но тоя "факт" за жалост е верен основно заради ваканционни имоти. А относно успешността-образованието на детето не е = на успешността-това е много остаряло социалистическо мислене. Ако беше обратното Гейтс щеше да ми чисти обувките сутрин. Ама трябва ли да ги спираме от ходене на даскало? Смяната на училище може да ги научи и други неща-например как да нямат приятели, просто защото са нямали достатъчно време да изградят дълга връзка. Това пък може да се отрази на бъдещият им семеен живот.Смяната на работа може да им направи CV-то неприемливо за нови работодатели, защото няма да искат да влагат в обучение в тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Много ти е изкривено мисленето, защото единственият вариант който може да си представиш е човек да си купи имот в София! Факт е обаче, че повечето купени или новопостроени имоти в България са извън София (Като абсолютна бройка). Мобилността на много българи стига максимум до там да отидат временно в София или чужбина да изкарат пари за да си купят или построят собствено жилище в родния край. Математическата олипмпиада изобщо не е мерило за това колко ще е успешно едно дете! Това е много старо социалистическо мислене!Днешно време при наличието на интернет и все повече увеличаващо се натрупване на знания на човечеството, успешен е този не който знае всичко, а този, който най-добре се справя в непозната ситуация! Стресът от смяна на училище може да научи децата лесно да се адаптират в нова обстановка и утре няма да ги е страх да си сменят работното място ако то не ги удовлетворява напълно и т.н.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
анджък-говориш с моите мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 8 rate down comment 1
val/she
преди 10 години
MZ/X, можеш да бъдеш мобилен и при добре пуснати корени -страната ни е малка. Поинтереувай се по колко км. пропътуват работещите в Мариците. Пак казвам, проблемът е в отсъстващата икономика, а не в жилищата. И да, децата на дипломатите назнайват езици, но...толкова. "Успешността " им е функция от родителските контакти .,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Да, точно това исках да кажа за децата, разбрал си ме правилно...що дрънкаш глупости? С написаното само намекнах, че според мен не е добре да се сменят училищата по принцип. Пък за децата на посланиците - я ми дай линк да видя коя математическа олимпиада примерно е спечелена от някое от техните. Реализацията е друга тема(със други причини), а 4 год са тъкмо времето което предполагам повечето деца отделят средно на едно школо - 5-8ми клас, 8-12 клас.И те разбрах отлично за каква мобилност говориш-аргумента ми беше именно в тая посока-70-80% от добре платената работа е в София(не се позовавам на някакви официални данни, а просто предполагам така), та мобилност вътре в страната е слабо вероятна. Освен това разликата в заплащането надали е толкова голяма, за да оправдае хвърлените на вятъра пари от наемите, само за да чакаш някой ден да те поканят за капитан на кораб, докато ти си примерно програмист(и обратното).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Ясно! Децата на повечето западняци са ***, а българските са най-интелигентните и умни деца на света :) Децата на посланиците по добре да не коментираме, защото те сменят не само града, а и държавата на всеки 4 години... Като говоря за мобилност имам прдвид мобилност не само в един град, а и между градовете. Каква е мобилността между София и Варна например и колко провинциалисти дошли в София не са оставили празен неоползотворяем собствен имот? Колко софианци са склонни да се преместят във варна за по добра работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
не можеш да си сигурен, че ако си на запад и преместиш чаветата няколко пъти и там няма да станат ***. Иначе палец нагоре от мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още