Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българите искат млади и интелигентни кметове, родени там, където ги избират

За 69% от анкетираните от „Тренд“ е важно градоначалникът да има деца, а 88% настояват да има управленски опит

Българите искат млади и интелигентни кметове, родени там, където ги избират

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За българите полът и възрастта нямат голямо значение за кмета на тяхното населено място. За тях е важно той да бъде честен, затова най-много би ги отблъснало в един кмет да бъде корумпиран. Едва 8% от сънародниците ни смятат, че са подходящи да бъдат кмет, а 12% са на мнение, че ще се справят по-добре от настоящия градоначалник на тяхното населено място.

Още по темата

В контекста на предстоящите местни избори социологическата агенция „Тренд“  зададе поредица от въпроси, които отразяват нагласите на българите за идеалния за тях кмет. Проучването е направено от 9 до 16 септември чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1007 души. Анкетата е по поръчка на вестник „24 часа“ и е посветено на нагласите на българите спрямо идеалния кмет.

На въпрос дали мъж или жена е по-добре да бъде кмет на тяхното населено място, то в най-голям дял – 48% посочват, че  полът няма значение. 36% обаче са на мнение, че е по-добре мъж да бъде начело, докато едва 10% биха искали жена. Анкетата сред жените показва, че преобладава делът на дамите за които няма значение полът на кмета на населеното им място, докато при мъжете е обратно.

41% от респондентите са на мнение, че възрастта няма значение, но 40% от българите посочват, че кметът начело на тяхното населено място трябва да бъде млад. Регистрират се ниски стойности при опцията „възрастен“ – 14%. В София в най-голяма степен възрастта няма значение, докато в областните и малките градове смятат, че кметът трябва да бъде млад.

Един от ключовите въпроси по отношение на тази тема е свързан с качествата, които кметът трябва да притежава – 24% от българите смятат, че кметът трябва да бъде честен, 14% са на мнение, че не трябва да бъде корумпиран, а същият процент от българите посочват, че трябва да познава хората и нуждите им. 10% посочват, че сред качествата, които градоначалникът трябва да притежава, са да бъде деен, енергичен, работлив. За българите е важно  кметът да бъде също умен, отговорен, с опит.

Основното нещо, което би отблъснало в един кмет според 23% от българите, е да е корумпиран. 9% биха се отблъснали от това да лъже, да е неискрен, да е измамник, а 8% да бъде арогантен, показен, високомерен. Сред останалите качества, които не трябва да проявава  един кмет е да е безотговорен, да не работи за нуждите на хората, да е нехаен и да не работи за града и хората.

Според 72% от българите е много важно и по-скоро важно кметът да е роден в същото населено място, докато само 21% са на обратното мнение.

За 69% е важно кметът на тяхното населено място да има деца, а 23% посочват, че за тях изобщо не е важно или по-скоро не е важно. Прави впечатление, че дори при най-младата възрастова група (18-29 г.) в по-големи дялове е важно кметът на населеното им място да има деца.

Сходни данни се регистрират и по отношение на владеенето на чужд език/ езици – 71% са на мнение, че по-скоро е важно и много важно кметът да знае чужд език. За живеещите в София в най-голяма степен това е важен индикатор.

Управленският опит се явява важен фактор за 88% от българите, като едва 7% посочват, че не е важно. Разпознаваемостта също се оказва важен индикатор, който не е маловажен за българите. 79% от българите посочват, че за тях е много важно и по-скоро важно кметът на населеното им място да бъде известен/разпознаваем. Опитът в частния сектор/бизнеса е важен индикатор за 50% от българите, за 36% изобщо не е важно или по-скоро не е важно.

По отношение на партийната подкрепа, то 42% посочват, че е важно кметът на тяхното населено място да бъде от партията, която подкрепят, докато за 39% това не е важно. От данните, че за по-младите хора това не е от такова значение, но с увеличаване на възрастта този фактор нараства.

В проучването беше зададе въпрос, дали българите смятат лично себе си за подходящи за позицията кмет. Едва 8% са на мнение, че са подходящи, докато цели 78% са на противоположното мнение. 14% не могат да преценят. Мъжете в по-голям дял смятат себе си за подходящи за сметка на жените. 12% посочват, че ще се справят по-добре от настоящия кмет, 9% са на мнение, че ще се справят по-зле. Близо 70% са на мнение, че тази работа не е за тях.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСК: Дигитализацията в България остава само на думи