Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българите масово одобряват мерките на извънредното положение

Две трети от населението е в плен на по-силно или по-слабо изразена тревога, но 90% одобряват действията на ген. Мутафчийски, показва анкета на „Галъп“

Българите масово одобряват мерките на извънредното положение

Снимка: БГНЕС

Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение. Това личи от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март, съобщиха от българския офис на социологическата агенция.

На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията: 66%  казват, че са достатъчни, 17%  твърдят, че са прекалени, 15%  смятат, че са недостатъчни.

Това базово възприятие обуславя и много големия прилив на доверие към управлението - действията на правителството като цяло се одобряват от 74% от анкетираните, срещу неодобрение от 22%.

Действията на МВР събират одобрение от 80% срещу неодобрение от 15%.

Активността на Министерството на здравеопазването се харесва от 83% срещу неодобрение от 12 %.

Министерството на образованието събира одобрението на 86% от анкетираните срещу неодобрение от 10%.

Още по темата

В ръководството на страната най-много са позитивите за генерал Венцислав Мутафчийски, който събира почти 90% от симпатиите на българите, одобрението за Бойко Борисов е от 73% от анкетираните срещу 21%, които не харесват всичко, което прави премиерът. При вицепремиера Томислав Дончев одобрението е 54% срещу 18%, а при финансовия министър Владислав Горанов 45% срещу 26%.

Много високи нива на одобрение получават съсловието на лекарите (+91%)  и учителите (+87%).
Реакциите на хората на самата епидемия се разбиват на три групи: паническа (22%), тревожна (64%), спокойна (12%)

Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството.

Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мери. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя изкуствено се подсилва от ширещата се представа, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%).

Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.

Радва установеният от проучването факт, че хората масово вземат мерки против епидемията: практически всички твърдят, че си мият по-често ръцете; 80% ползват дезинфектанти; 90% са ограничили личните си гостувания; 5% се борят с епидемията с предпазни маски.

Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88% и 94%  одобряват: забраната на всички публични събирания; затварянето на границите за чужденци; забраната българите да пътуват в чужбина.

Общественото мнение обаче е разделено по въпроса за забраната да се пътува от град в град: 56% одобряват срещу 40%, които не са съгласни с извънредните мерки. За въвеждането на вечерен час са 59% срещу 39% от несъгласните.

Първоначалните масови опасения, че в България ще свършат храните и лекарствата, са по-слабо изразени: 13% до 27%.

За сметка на това в масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията – хората се опасяват, че ще загубят работа - 20%, няма да могат да си плащат кредитите - 29%, няма да са в състояние да покриват битовите сметки - 38%. Към това се добавя твърдението на 3% от анкетираните, че вече са загубили работа.

Като цяло (както показва и изследването на Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 28 страни) България е „среден случай“ в Европа и света. Това донякъде се осъзнава от самите българи, а донякъде се отразява и в техните нагласи.

На въпроса „Кой модел на борба с вируса смятат за най-правилен 30% от респондентите се обявяват за репресивния („китайски“), зад ограничителния („европейски“) застават 42%, а зад  свободния (шведски“) - 23%.

Тази „средна“ и сравнително трезва реакция в условията на епидемия е в унисон с масовото мнение на  българите (87%), че на фона на другите страни България се справя сравнително успешно, а също и че особено благоприятно за страната е, че съвсем наскоро тя успя да избегне мигрантска вълна от Турция (89%).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
6
 
5
преди 2 месеца
Навремето и БКП имаше 98% одобрение ама после се оказа друго.
2
 
6
 
4
ing5rov до: andy
преди 2 месеца
ами като доде края на меСца и паре нема кво прайм ? ммм ?
5
 
2
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Първо създаваш страх и психоза у хората и след това те приемат всички репресивни мерки върху тях като нещо хубаво.
4
 
3
 
2
ing5rov до: ing5rov
преди 2 месеца
Направете още един "...експресен телефонен сондаж “, след месец извънредно положение , ама вкарайте и графа " Не отговориха и ни напсуваха" .
4
 
3
 
1
преди 2 месеца
" ... експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“,..."

Ала - бала ...

Още от Икономика и политика
Илия Кръстев: България може да стане лидер в областта на развойната дейност