IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите обменят все повече екзотични валути за почивките си

Увеличава се сумата, която хората отделят за екскурзия извън страната, показва проучване

15:00 | 23.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Все повече екзотични валути обменят българите през пролетния и летния сезон. Обикновено най-желани дестинации за пътувания са Гърция и Турция, съобщават от Tavex. Компанията цитира данни, според които обмяната на турски лири се е покачила спрямо нивото ѝ през предишни години.

„Тенденцията е актуална и през лятото, като южната ни съседка е била посетена от повече от 100 хил. българи през ранните топли месеци. Интерес има не само към съседките ни на юг, но и към тези на запад. Отчита се ръст при обмяната на македонски денар, а търсенето на сръбския динар е скочило неколкократно“, се казва още в съобщението.

Според Tavex пътуванията на българите в Сърбия са се увеличили с над 15% в сравнение със същия месец миналата година. 

Значителен ръст на туристическия интерес има и към друга балканска дръжава - Албания. Обмяната на албанския лек  бележи значителен ръст - около 3 пъти, твърдят от Tavex.

„Забелязваме и интерес към по-екзотични валути, като например израелски шекел, китайски ренминби юан, хърватска куна, чешка крона, унгарски форинт. Интересът към тези валути е предизвикан от увеличаване на туритическия поток към съответните страни. Можем да кажем, че това са предимно "туристически" валути за българите, или с други думи, малко хора ги купуват, за да правят бизнес, за разлика от еврото, например, което като валута се обменя често, както от туристи, така и от хора, които работят или търгуват с контрагенти от Европейския съюз“, се посочва в съобщението.

Според Tavex се е увеличила сумата, която българите отделят за почивка извън страната, а обменът на валута е нараснал около 3 пъти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Браво, значи все пак хората ценят парите в брой. А нашите управници се опитват да ни електронизират парите, ако беше толкова добре нямаше да се обменя валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още