IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са основни посетители в ски и СПА курортите през януари

Чуждите туристи, пренощували в родните хотели, са едва 23 хиляди

19:44 | 30.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth Bloomberg

Основно български туристи са нощували в местата за настаняване в зимните и СПА курортите през първия месец от годината. Традиционно силният за зимен туризъм у нас месец януари очаквано е значително по-слаб заради ограничените възможности за пътувания. Като цяло общо 140 хиляди българи са били на почивка в страната през януари, или с една трета по-малко спрямо предходната година, когато хотелите са отчели общо 194 хиляди пренощували българи.

Това се вижда от данни на Единната система за туристически информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма.

Българските туристи, които са нощували в места за настаняване през януари, са избрали приоритетно СПА хотелите пред ски ваканция. Според данните през януари тази година най-много българи - 16 450, са отседнали в местата за настаняване в СПА столицата на страната Велинград. На следващо място е София, където в места за настаняване са пренощували близо 13 400 българи. За сравнение, през миналата година столицата е на челно място по брой на гости в хотелите, а Велинград е на втора позиция. 

Приблизително 12 хиляди български туристи са предпочели ски ваканция в Боровец през януари, става ясно от справката - толкова са гостувалите в местата за настаняване в община Самоков.

След най-големия български зимен курорт по пренощували туристи се нареждат Смолян и Чепеларе, където са пренощували 10 хиляди българи. А около 9 хиляди са посетили Банско.

Чужденците, които са пренощували в България през първи месец на тази година, са едва 23 хиляди, като при тях сривът е с над 80 на сто – те са шест пъти по-малко в сравнение с 2020 г., когато през януари са били над 134 хил. души.

През този януари най-много са били чуждите туристи в хотелите в Банско - 6500. За сравнение през миналата година туристите от чужбина в града са били близо 43 хиляди.

Столицата е посетена от 6000 чужди туристи, което е близо пет пъти по-малко спрямо предходната година. На трето място е община Самоков, където в хотели са нощували общо около 2300 чужденци. Във Велинград чужденците са били едва 200 души през месеца, при 1200 чужди граждани през януари миналата година.

Обичайно страната ни е посетена най-вече от граждани на съседните страни. Зимните курорти са посрещнали туристи основно от Румъния. Останалите гости са от Сърбия, Молдова, Северна Македония, Гърция, Турция, Албания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още