Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българите ще харчат по-консервативно по празниците

Повечето хора залагат на евтини подаръци, по-скромна трапеза и празнуване в тесен кръг

Българите ще харчат по-консервативно по празниците

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Българите ще харчат по-консервативно по празниците, ще купуват по-евтини подаръци и ще подготвят по-скромна трапеза. Това показват резултатите от национално проучване, осъществено от агенцията за онлайн маркетингови проучвания JTN в периода 7-10 декември сред 600 души на възраст 18-74 години.

Най-често потребителите влизат във физически магазин за хранителни стоки от първа необходимост (91%). Резултатите недвусмислено показват, че потребителите предпочитат по-скоро да пазаруват в малки квартални магазини за сметка на големите вериги, показват данните от проучването.

Стоки като техника (31%), дрехи и обувки (30%) и козметика (24%) анкетираните предпочитат да купуват от онлайн магазини, въпреки че повече от половината запитани са посочили, че мислят, че онлайн търговците прилагат измамни или подвеждащи стратегии преди празниците.

Общо 90% от запитаните ще използват заплатата си или спестяванията си, за да закупят коледни подаръци. Само 2% са заявили, че ще теглят кредит. Повечето от запитаните потребители са отделили бюджет между 100 и 250 лв. за коледни подаръци за не повече от четирима души, а 4% няма да купуват никакви подаръци.

Петте най-популярни категории подаръци са козметика (36%), детски играчки (34%), дрехи и обувки (32%), книги (32%) и техника (31%).

Повечето от потребителите споделят, че ще прекарат Коледа в най-тесен семеен кръг и смятат да посрещнат Нова година вкъщи, а 4% от запитаните ще отбележат празниците сами. Ако всички ограничения отпаднат след 21 декември, 42% споделят, че ще празнуват с приятели, 36% биха пътували или отишли на почивка, а 26% - в ресторант или заведение.

Над 60% от участниците в проучването усещат по-слабо или никакво коледно настроение, а 54% споделят, че новите ограничения са променили изцяло плановете им за прекарване на празниците.

Повече от 60% са притеснени от извънредната епидемиологична обстановка като най-разтревожени са хората между 45 и 54 г. в София. Повече от половината запитани мислят, че мерките трябва да бъдат по-строги предвид ситуацията, а 64% смятат, че е трябвало те да бъдат въведени по-рано. Повечето от анкетираните са посочили, че са съгласни с използването на лични предпазни средства (маски, дезинфекция, социална дистанция), работата от дома, както и отмяната на почивки и екскурзии.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
3,3 млн. души преминаха през терминалите на Летище София през 2021 г.