Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българите в чужбина ще гласуват в 760 секции в 68 държави

Може би е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата, заяви председателят на работната група "Избори" в МВнР Иван Кондов

Българите в чужбина ще гласуват в 760 секции в 68 държави

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на външните работи прогнозира общо секциите в чужбина да бъдат 760 в 68 държави, каза председателят на работната група "Избори" в Министерството на външните работи Иван Кондов на брифинг във връзка с организацията на вота зад граница за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември, предаде БТА.

В около 200 секции ще се гласува с машини. Прогнозата е, че може би ще се се гласува с 360 машини, посочи Кондов.

Най-голямото предизвикателство във връзка с организацията на предстоящия вот в чужбина ще е провеждането на евентуален втори тур, ако има такъв, каза той.

Като много голяма трудност той отбеляза, че при увеличаването на изборните секции ще трябва за много кратък период от време да бъдат изпратени отново в същите секции бюлетини, а по думите му е притеснително, че ЦИК обмисля варианта вместо нов софтуер във вече изпратените машини, да се изпратят нови машини от България. Кондов отбеляза, че ако не получат бюлетините и машините до 16 ноември сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур.

Още по темата

Предвид промените в Изборния кодекс и предвид факта, че вече имаме огромен брой секции в чужбина, нашето желание и виждане е, че може би е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата, което да облекчи процеса, посочи Иван Кондов.

Междувременно Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила служебния премиер Стефан Янев за проблем със съхранението на машините за гласуване, предаде БНР. Комисията настоява правителството спешно да предприеме действия.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов е докладвал писмо от фирмата „Карго Партнер“, собственик на склада, в който се съхраняват устройствата.

„Договорът за складиране на машините между „Карго Партнер“ и „Сиела Норма“ е изтекъл на 30 септември 2021 г. и тъй като след тази дата няма сключен договор за съхранение на машините, ни уведомяват, че при липса на търговски договор, който да уреди взаимоотношенията ни, ще изнесат машините от склада на „Карго Партнер“ към 1 ноември 2021 г., за да могат да ползват складовото помещение за други цели от ноември нататък“.

В средата на септември правителството е било уведомено за изтичащия договор за съхранение на машините и необходимостта да се сключи нов, но реакция до момента няма.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 декември