IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите все повече използват електронен подпис

Продажбите на електронни подписи през първо тримесечие от "Информационно обслужване" растат с 10%

11:38 | 04.04.16 г.
Българите все повече използват електронен подпис

Българите все повече използват електронен подпис, коментира в интервю за „24 часа“ Ивайло Филипов,  изпълнителен директор на “Информационно обслужване”.

Предварителните данни на дружеството за първото тримесечие на 2016 г. сочат ръст спрямо 2015 г. с 10% на продажбите на е-подписи.

„През 2015 г. бяхме първата компания, която реши да намали цените драстично. Последваха ни и останалите на този пазар. Намалихме цените за физически лица двойно - от 24 на 12 лева крайна цена. Намалихме с 40% цената за крайните клиенти и на картата с електронния подпис и четеца. В резултат именно на тези стъпки постигнахме ръст в продажбите в сравнение с 2014 г. с 16%“, казва  Филипов.

Той допълва, че дружеството е въвело и нова услуга - издаване и управление на тригодишен е-подпис. Тя формира около 15% от продажбите на нови подписи. 

„Това е достатъчно добра основа всички публични услуги на държавата, на електронното правителство, на банките да са достъпни за по-голяма част от гражданите. Реално с достъпна цена правим достъпно електронното управление“, коментира той.

По повод отчетените от дружеството резултати за 2015 г. - 21,3 млн. лв. приходи и 1,7 млн. лв. отчетена печалба за годината, което е 4% ръст спрямо 2014 г., Филипов казва, че резултатите са следствие от изпълнението на редица проекти с национално значение, възложени от държавни институции.

„На практика ние сме основен системен интегратор на държавната администрация и е логично от тази дейност да са основните ни приходи. Най-голяма роля има договорът с Министерството на финансите за системна интеграция, който се изпълнява в последните 15 г. Втори по значимост е приходът от издаване на електронни подписи. Ние сме първият доставчик на тази услуга у нас“, казва той.

Другите големи проекти на държавното дружество са разработка на софтуер за електронната билетна система на БДЖ, който предстои да бъде внедрен, компютърната обработка на резултатите от изборите за местна власт и националния референдум 2015, информационната система за онлайн търгове за продажба на дървесина за нуждите на Югозападното горско стопанство.

След приемането на новия закон за електронното управление “Информационно обслужване” ще участва в търга за издател на електронна идентичност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още