Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българската аутсорсинг индустрия се нуждае от адекватно позициониране в чужбина

Правителството трябва да създаде такава стратегия, за да привлича качествени кадри от чужбина, твърди Стефан Бумов от БАА

Българската аутсорсинг индустрия се нуждае от адекватно позициониране в чужбина

Стефан Бумов. Снимка: Investor.bg

България се нуждае от стратегия за позиционирането си като място, което кадрите в аутсорсинг индустрията, идващи от чужбина, биха припознали като привлекателно, заяви Стефан Бумов, председател на Борда на директорите на Българската аутсорсинг асоциация по време на Клуб Investor на тема “Инвестиции и устойчив растеж в аутсорсинг сектора”.

По думите му правителството трябва да помисли освен за това как да привлича повече кадри от чужбина и за това кой би “почукал на нашата врата”. Коментарът Стефан Бумов направи във връзка с приемането на Закона за трудовата миграция.

Заради търсенето на работна ръка е имало силен натиск от сектора за отварянето на индустрията и привличането на чуждестранни инвестиции и кадри, обяви от своя страна Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.
Той е категоричен, че в България има висококвалифицирани кадри, но все пак се усеща силен глад за служители, които са достатъчно подготвени.

“В момента работим и ще се радвам да работим в диалог за създаване на модели на програмите, финансирани с национални и европейски средства, които да бъдат най-полезни, така че бизнесът да привлича хора, които да са с най-добра квалификация”, коментира Калфин.

Още по темата

“Младите хора в България продължават грешно да се ориентират към икономическите и юридическите специалности. Все повече ще се търсят инженерни, включително в ИТ сектора”, категоричен е Любен Петров, заместник-министър на икономиката.

От своя страна вицепремиерът Калфин е съгласен, че особено важна е вътрешната мотивация на кадрите. Той твърди, че дългосрочното решение на проблема с квалификацията на кадрите в аутсорсинг индустрията е да се заложи повече на специалности, които биха им били полезни. Така от 2017 г. ще се финансират с по-голям процент специалностите, свързани с технически науки, които ще са в полза на аутрсосинг сектора.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че правителството разработва нови програми и е абсолютно готово за диалог, като годишно се изразходват около 200 млн. лева европейски средства и 100 млн. лева национални средства за пазара на труда, включително и за преквалификация.

От Българската аутсорсинг асоциацията адмирират действията на правителството за привличане на квалифицирани кадри от страните от и извън Европейския съюз, но според Стефан Бумов тези стъпки трябва да продължат.

“Направената крачка досега засяга само част от спектъра от хора, които търсим. Тя е насочена най-вече в IT сектора, но рамката трябва да се разшири по разумен начин, за да се обхване най-голям брой работодатели”, обобщи той.

Георги Георгиев, изпълнителен директор на Adecco България пък смята, че по-голяма част от средното образование в страната все още не е готово да работи с бизнеса.

“Не очаквайте с публични средства проблемът да се реши изцяло. Усилията трябва да бъдат споделени”, обобщи Калфин. 

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на XAPT Solutions, Colliers International, Adecco, Bulpros, Aon Bulgaria, SoftServe Bulgaria.

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Елана Финансов Холдинг, Българска аутсорсинг асоциация, SeeNews, Германо-Българска индустриално-търговска камара, БАИТ и Асоциация Телекомуникации.

Повече по темата вижте във видеото.

гледано: 10345   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Радина Колева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
алабалистики, аутсорсинг индустрията както и ИТ изживяха такъв бум у нас именно защото нямаше държавна стратегия и незнам си ква политика ... където е бутнала държавата трева не никне, никне само корупция

Още от Икономика и политика
Защо Варна става пример за интелигентен туризъм?