IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика расте малко по-силно през второто тримесечие

НСИ ревизира тримесечния растеж нагоре до 0,5% след по-големия принос на инвестициите на компаниите, износа, промишлеността и сферата на услугите

12:29 | 04.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Българската икономика записва малко по-бърз ръст през второто тримесечие на тримесечна база спрямо първоначалната оценка, въпреки че темпото остава по-бавно спрямо прираста на брутния вътрешен продукт (БВП), отчетен през първото тримесечие на 2015 г. Предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ) показват икономически растеж от 0,5% на тримесечна база спрямо първата оценка за покачване от 0,4 на сто.

Националната статистика потвърждава ускоряването на растежа до 4-годишния връх от 2,2% на годишна база, но ревизира надолу приноса на крайното потребление за сметка на положителната ревизия на инвестициите на компаниите.

За икономическия растеж на тримесечна база с най-голям принос са секторите операции с недвижими имоти, професионалните дейности, научните изследвания и административните и спомагателните дейности, включително финансовият и застрахователният сектор, и не на последно място – добивната промишленост.

С най-голям принос на годишна база се явяват износът, промишленият сектор, операциите с недвижими имоти и още някои сектори в областта на услугите, докато този на селското стопанство е по-малък, а този в строителството - дори намалява.

По текущи цени през второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) достига 21,068 млрд. лв. от първоначално обявените 20,92 млрд. лв. на 14 август. Ревизията е нагоре със 148 млн. лв., а спрямо размера на БВП, регистриран през второто тримесечие на 2014 г., е с 1,551 млрд. лв. повече.

На глава от населението се падат по 2 928 лв., или 1 497 евро при преизчисляване на БВП в евро (10,772 млрд. евро), или 1 655 долара на човек (при БВП в долари в размер на 11,908 млрд. долара), показват данните на НСИ.

През периода реализираната добавена стойност в икономиката е за 17,975 млрд. лв., или ревизия нагоре със 74 млн. лв. спрямо първата статистическа оценка. Добавената стойност се покачва с 0,5% на тримесечна и 1,8% на годишна база, т.е. без промяна в сравнение с предходните данни.

С най-голям дял за реализираната добавена стойност е секторът на услугите, който се увеличава до 65% при 64,3% през съответния период на предходната година. Делът на индустриалния сектор се повишава с 0,2 процентни пункта до 30,6%. Аграрният сектор допринася за 4,4% от създадената добавена стойност в икономиката през отчетния период, което представлява понижение с 0,9 пр. п. спрямо същото тримесечие на предходната година.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76,4%), което в стойностно изражение възлиза на 16,099 млрд. лв. В периода април-юни крайното потребление бележи покачване от вече само 0,1% на тримесечна и 1,5% на годишна база. За сравнение – първоначалната оценка на НСИ показа тримесечен ръст от 0,7% и годишен от 2,1%, след като през първото тримесечие крайното потребление не се промени спрямо края на 2014 г., а в сравнение с първите три месеца на миналата година се покачи с 1,1%.

Инвестициите на компаниите възлизат на 4,921 млрд. лв., като заемат 22,4% относителен дял в БВП. Те се увеличават с 0,4% на тримесечна и с 1,5% на годишна база, или с по-бързо темпо спрямо първата оценка на НСИ. Въпреки ревизията нагоре обаче годишният им темп на прираст се забавя след силните ръстове от съответно 4,4%, 3,3% и 2,1%, регистрирани през предходните три тримесечия.

Предварителните статистически данни сочат още, че външнотърговското салдо вече е положително, след като износът за 14,383 млрд. лв. през периода се оказва повече от вноса за 14,335 млрд. лв. НСИ отчита 6,1% годишен ръст на износа и 8,5% прираст на вноса.

По-интересен е приносът по сектори. В периода април-юни спрямо първото тримесечие най-голям ръст на добавената стойност НСИ регистрира при операциите с недвижими имоти – от 1,9%, като темпото дори се забързва спрямо предходните три тримесечия. Спрямо година по-рано растежът е от вече 6,2% при 4,5% в периода януари-март 2015 г. и при дори 2,6% в периода октомври-декември 2014 г.

Професионалните, административни и спомагателни дейности, както и научните изследвания, бележат прираст от 1,5% на тримесечна база - такъв, какъвто бе и през първото тримесечие. На годишна база темпото се забързва леко до 5,3%.

Финансовият и застрахователният сектор бележи 0,9% ръст на брутната добавена стойност през второто тримесечие, но забавя прираста до 0,1% на годишна база от 2,5%, с колкото изпрати 2014 г., показват сезонно изгладените данни на НСИ.

Промишленият сектор се оказва един от устойчивите двигатели на растежа, след като на годишна база расте с 3,2%, а на тримесечна – с 0,6%, въпреки че леко изпуска парата спрямо тримесечния растеж от 1,3% и годишен такъв от 3,4% през първото тримесечие на 2015 г.

Селското стопанство регистрира 2,8% годишен ръст, който е близо два пъти по-бавен спрямо този, отчетен през първото тримесечие. На тримесечна база дори НСИ регистрира спад от 0,8 на сто при ръст от 0,5% през януари-март.

Търговията, към която НСИ причислява хотелиерството и ресторантьорството, бележи годишен ръст от 1,2% и тримесечен такъв от 0,3%. Годишният темп отслабва, но тримесечният се запазва.

Единствено при строителството има спад както на тримесечна, така и на годишна база – от 0,4% и 0,7%, съответно. Всъщност това е второто поредно тримесечие с понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още