Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българската икономиката отчита най-слаб ръст от 2014 г.

През първото тримесечие БВП расте с 2,4% спрямо същия период на миналата година

Българската икономиката отчита най-слаб ръст от 2014 г.

Снимка: Getty

Въпреки че разпространението на коронавируса и предприетите мерки не повлияха значително на икономическите резултати през януари и февруари, въздействието на пандемията върху българската икономика за първото тримесечие на 2020 г. е сериозно, става ясно от първоначалните данни на НСИ.

Брутният вътрешен продукт на България нарасна с 2,4% на годишна база през първото тримесечие на 2020 г., след ръст от 3,1% през предходното тримесечие, показа предварителната оценка на статистиката. Това е най-бавният темп на разрастване от третото тримесечие на 2014 г. На тримесечна база икономиката се разраства с 0,3 процента, най-малко от първото тримесечие на 2014 г., в сравнение с ръст от 0,8 процента през предходния период.

През последното тримесечие на 2019 г. ръстът бе 3,1%. 

Вероятно това е само началото от ефектите на отслабване на крайното потребление, което заема основен дял в БВП,  още преди коронакризата реално да засегне световната икономика, включително и българската.

Мрачните перспективи бяха подчертани от прогнозата на Европейската комисия от 6 май за безпрецедентния срив от 7,4% на икономиката в Европейския съюз за тази година, най-лошата рецесия в неговата история. Дори тази страшна прогноза предполага, че вирусът ще се държи под контрол, докато страните членки постепенно премахват блокирането.

На годишна база в края на първото тримесечие крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 4,1%. Бруто образуването на основен капитал обаче отчита спад от 5,3% през първото тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година. Износът на стоки и услуги се увеличава с 1,1%, докато вносът на стоки и услуги намалява с 0,6%.

В номинално изражение БВП достига 25,146 млрд. лв. в края на март.  Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на  годината е 21,481 млрд. лв. Традиционно най-голям дял от БВП заема крайното потребление (84,9%), което в стойностно изражение възлиза на 21,346 млрд. лв.

През първото тримесечие на 2020 г. бруто капиталообразуването е 3,649 млрд. лв. и заема 14,5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2020 г. принос за регистрирания икономически растеж по сезонно изгладени данни спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. има увеличението на износа на стоки и услуги с 0,1%.

Важно е да се уточни, че експресните оценки за БВП се основават на предварителни месечни и тримесечни данни, които обикновено са обект на последващи актуализации и ревизии.

Външните прогнози за икономиката ни

Икономиката на България ще се свие с 5% през тази година заради причинената от коронавируса криза, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Банката очаква бързо възстановяване и ръст на брутния вътрешен продукт на страната ни от 4 на сто през 2021 г., посочва се в актуализираната и макроикономическа прогноза.

Очакванията на ЕБВР за икономическия спад през тази година са по-оптимистични в сравнение с прогнозата на Европейската комисия (ЕК) - -7,2% за тази година. Банката обаче е по-песимистично настроена в сравнение със Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), които прогнозират спад от, съответно, 3,7% и 4% за тази година.

В последното издание на Регионалните икономически перспективи на ЕБВР се посочва, че „значителният спад в потреблението на услуги и стоки за дълготрайна употреба ще засегне особено малките и средните предприятия“.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Инвестор, не видях никъде в статията сравнение с останалите държави в ЕС. А точно това е интересното. България има третия най-висок ръст на БВП в ЕС за периода Q1/20 спрямо Q1/19. Вярно е, че на годишна база има спад до 2,4%, но този спад е третия най-нисък в ЕС. Вижте каква трагедия е при повечето държави. Също така в статията не видях факта, че България има най-високия ръст на БВП в ЕС в сравнение с предходното тримесечие (0,3%). Всички са на минус, с изключение на нашата страна, Румъния и Финландия. Който не вярва, да види данните на Евростат.
1
 
3
 
1
преди 8 месеца
И защо всички плачат толкова Положението не е чак толково катастрофално колкото го предвиждат всички Ръст на Б В П все пак има Както на годишна основа така и на тримесечна въпреки пандемията През останалата част на годината ще се излеят огромно количество пари както хеликоптерни така и кредити с много ниски лихви Постепенно икономиката на Е С започва да набира скорост и да се възстановява Очаква ни едно страхотно второ шестмесечие И прогнозата за спад на Б В П за 2020 от 7 % е силно преувеличена

Още от Икономика и политика
Около 30% от заетите в образователния сектор искат да се ваксинират срещу Covid-19