Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българската конкуренто-способност не успява да застигне другите в Източна Европа

България заема 55-то място от 61 икономики в Годишника на световната конкурентоспособност на швейцарския Институт за развитие на управлението

Българската конкурентоспособност се намира в стагнация и на практика през първите 8 години от членството си в ЕС държавата не е съумяла да скъси дистанцията с останалите страни от Източна Европа. Този извод правят от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) при представянето на резултатите за България в Годишника на световната конкурентоспособност 2015 на Института за развитие на управлението, Швейцария (Institute for Management Development - IMD).

Профилът на българската конкурентоспособност показва, че основните показатели не са претърпели съществени промени не само в сравнение с 2015, но и с нивата от 2010 г. През 2015 г. България заема 55-то място от 61 икономики, докато през изминалата 2014 г. се е класирала на 56-тo.

България остава сред най-неконкурентоспособните държави, като с по-ниски показатели в Европа са единствено Хърватия и Украйна.

Страната остава далеч и от най-доброто си постижение – 38-мо място през 2009 г. - признак, че българските правителствени и бизнес лидери все още не съумяват да дефинират и проведат последователни политики, съобразени с националните интереси, нужди и конкурентни предимства на регионите, посочват от ЦИД.

Основните предимства на българската икономика остават свързани с ниските цени, което прави страната уязвима на промени в международната конюнктура.

Очаквано, банковата криза от 2014 и високите държавни разходи оказват негативно влияние и отслабват конкурентната позиция на страната. В същото време нивото на безработица остава високо въпреки лекото понижение. Дългосрочните фактори за конкурентоспособност - опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, както и индикаторите за ефективност на бизнес процесите като ниво на производителност и качество на управленските практики, са сред най-ниско оценените и продължават да стоят като сериозно предизвикателство.

Като основни предизвикателства пред страната през 2015 г. продължават да стоят оптимизирането на работата на публичната администрация, справянето с енергийната бедност, както и борбата с корупцията. Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на България си заслужава да се отбележи ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.

Профил на конкурентоспособността на българската икономика за периода 2014-2015 г. Графика: ЦИД

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (6)

0
 
0
 
6
redcretin до: misanthrope
преди 2 години
Няма профилна снимка
Танасчо може да е ник на Марианчо (или на друг недооценен гугъл-преводач АКА журналист) :)
0
 
4
 
5
преди 2 години
Няма профилна снимка
Инвесторе, невероятната продуктивност на Танас е НАПЪТ да ви прехвърли от икономическия жанр в хумористично-развлекателния :) Вземете мерки че се не издържа
0
 
1
 
4
преди 2 години
Няма лошо например 30% фотоволтаици да са държавни щом ЕС иска но престъпниците в Нар.събрание умишлено си направиха закон или са ***

На 21 04 2013 г. екс депутат доц.Минчо Христов при Кеворк''всяка неделя'' каза как 2008год. е предупредил Нар.събрание за закона за ВЕИ ,и как всички депутати са гласували ''за'' и за измамите на ЕРП-тата как не са спазвали закона за обществените поръчки

Кой държи ВЕИ - http://darikfinance.bg/novini/80521#comments

Защо се продаде 33% държ.дял в ЕРП-тата и на следващата година отчетаха 450 млн. печалба тоест 33% щеше да е за държавата и т.н.

Кражбите са много и се правят с ''вратички'' в закона - престъпления с ''бели якички'' и си мислят ,че няма да се разбере след време
0
 
2
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Аре спрете да си ги мерите и бачкайте, така се става конкурентен, не като си ги мерим. Тука кой ми обясняваше колко убава била Хърватска и колко е напред?
0
 
1
 
2
преди 2 години
продължение на коментар №1

Описал съм всичко в коментар №1 и №8 тук - http://darikfinance.bg/novini/112887?&order=asc#comments

В коментар №2 съм дал една статия на икономиста Георги Ангелов http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2371100

У нас 22% от раб.сила са на бюджетна издръжка а според данни на ОИСР в Корея и Япония публичната заетост е не повече от 5-7% от работната сила. В Австрия и Нова Зеландия е около 10%, в Германия и Испания - 12-14%. Дори печално известната Гърция има по-малък дял на заетостта в публичния сектор от България!

Ще го кажа кратко - бюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.

Още от Икономика и политика
Малина Крумова защити КЕВР за увеличението на цената на водата