IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български биосладолед предизвика фурор на "Зелената седмица" в Берлин

65 държави представят продуктите си на престижното изложение за селско стопанство и храни

15:55 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Български биосладолед предизвика фурор на "Зелената седмица" в Берлин

Произведен от български производители биосладолед предизвика изключителен интерес сред публиката на престижното изложение за селско стопанство и храни "Зелена седмица" в Берлин, което се провежда за 79-ти път. Още преди официалното откриване около българския щанд се изви опашка от клиенти, които опитваха и си купуваха сладолед, приготвен от истинско прясно мляко без консерванти и стабилизатори, съобщава БНР.

Любопитно е, че другите продукти, които предизвикват интереса на претенциозния германски потребител, са чубрицата и шарената сол.

Германският министър на земеделието Ханс-Петер Фридрих  и кметът на Берлин Клаус Воверайт са посетили българския щанд.

„България е силна както в конвенционалното, така и в биоземеделието и определено има какво да покаже на стотиците хиляди посетители“, коментира агроминистърът Димитър Греков, цитиран от БТА.

България участва със самостоятелен щанд на изложението за 25-и пореден път, като тази година представя 15 производители, които показват бели и червени  вина, суджуци, луканки, сирена, кашкавали, лютеница, козметични продукти на розова основа. В рамките на българския щанд е изграден и ресторант, предлагащ български специалитети.

Междувременно Греков съобщи на брифинг, че България кандидатства за страна партньор на международното изложение, на което с национални щандове са представени 65 страни.

Акцентът на българското участие на тазгодишното изложение е свързан с качеството на земеделската ни продукция. Биопроизводството е другият основен акцент, който ще бъде приоритет в следващия програмен период на Програмата за развитиена селските райони със значително увеличен финансов ресурс, каза Греков.

Експерти от министерството на земеделието и храните са представили напредъка на биологичното земеделие у нас, подчертавайки голямата площ незамърсена земеделска земя и климатичните дадености. Страната ни е на второ място в Европа по защитени теритотии, е отбелязано на брифинга.

Освен това стана известно, че от страна на Германия има особен интерес към биологично произведеното българско вино. Проблемът според германските ни партньори обаче е, че все още не можем да отговорим на очакванията за по-големи количества български биопродукти за европейския пазар.

Министър Греков информира, че за съжаление стокообменът между България и Германия е с отрицателно за страната ни салдо от близо 62 млн. долара.

Греков каза също така, че запазваме традиционните си пазари за слънчоглед, череши, сирене и краставици. Това, което осезаемо липсва на германския пазар обаче, са свежите плодове и най-вече гроздето.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още