IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фирми да строят инфраструктура в Туркменистан предложи Бойко Борисов

Българският премиер и президентът Бердимухамедов обсъдиха енергийни проекти

12:24 | 25.08.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в мащабните строителни програми. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Туркменистанският президент прояви особен интерес към българския опит в областта на развитието на градската среда и инфраструктурното строителство, съобщи пресцентърът на МС.

Двамата обсъдиха и възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт, в частност по-активното използване на потенциала на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитни превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия. Според Бойко Борисов има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

„Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни“, посочи Бойко Борисов по време на срещата в туркменистанската столица Ашхабад.

Борисов и Бердимухамедов обсъдиха възможностите за задълбочаването на сътрудничеството между България и Туркменистан в областта на енергетиката. Премиерът Борисов подчерта важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа чрез реализирането на Транскаспийския газопровод.

Българският министър-председател изрази и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.

От своя страна президентът Бердимухамедов посочи необходимостта от засилване на икономическите връзки и двустранната търговия между двете държави. По думите му Туркменистан цени изключително високо България и има готовност за засилване на сътрудничеството и инвестициите със страната ни.

Борисов и Бердимухамедов дискутираха и необходимостта от съвместни действия в сферите на туризма, образованието, науката и културата, включващи обмяна на опит, обучение на специалисти и инвестиции в конкретни проекти.

Това посещение е първа официална визита на български премиер в Ашхабад. Двамата лидери са заявили намерение двустранният диалог да придобие регулярен характер.

Междувременно директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева подписа споразумение за сътрудничество с председателя на Съюза на предприемачите и индустриалците на Туркменистан Александър Дадаев. Двете институции ще насърчават организацията на бизнес форуми, конференции и семинари. Те ще подкрепят установяването на директни бизнес контакти, осъществяване на инвестиционни проекти и създаване на съвместни предприятия.

В рамките на посещението регионалният министър Лиляна Павлова и колегата й от Туркменистан Чаръй Атаев подписаха Споразумение за сътрудничество между двете държави в областта на строителството и архитектурата.

Туркменистан е една от бързо развиващите се икономики в света, там строителният сектор расте с изключително високи темпове в съответствие с цялостната програма за развитие на страната. В момента там се строят много жилищни и обществени сгради, съоръжения, обекти на пътната, спортната, водната и железопътната инфраструктура, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
pioner
преди 8 години
Тоя съвсем се смахна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
aldy
преди 8 години
Бай *** Банкянски в Туркмениктан. Най-умният от всички ***. А *** в Туркменистан го слушаха със зяпнали уста. Той им отвори очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още