IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български фирми ще могат да наемат за 90 дни сезонни работници от трети страни

Мярката ще помогне на туристическия сектор, според Зорница Русинова и Николина Ангелкова

17:05 | 28.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сезонни работници от трети държави ще могат да бъдат наемани от български работодатели за срок до 90 дни. Това става възможно с приетия от правителството Правилник за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Това е особено важно за туристическия сектор, подчертаха социалният министър Зорница Русинова и министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Министерския съвет. 

По думите на Ангелкова решението ще подпомогне бранша за следващия сезон, особено за попълването на свободните работни места за камериерки, бармани и сервитьори, където по принцип има недостиг.

Ще има и разяснителни кампании, така че секторът максимално да се възползва от тази възможност, каза още тя.

Русинова обясни, че лимити за броя на работниците няма да има, но работодателят ще трябва да докаже, че на територията на България няма подходящи кадри, които да заемат тези позиции.

Подробно са изброени необходимите документи, които работодателите следва да подадат в Агенцията по заетостта, когато искат да наемат работници от трети държави.

Ясна е и процедурата за кандидатстване, ако чужденци искат да работят на свободна практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още