Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Български фирми ще получат държавна подкрепа за излизане на кубинския пазар

„Приста Ойл“, „Рубелла“, „Булгаргеомин“ вече водят преговори за създаване на смесени предприятия с партньори от островната държава

Български фирми ще получат държавна подкрепа за излизане на кубинския пазар

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката (вляво) и Кабрисас Руиз, вицепрезидент на Съвета на министрите и министър на икономиката и планирането на Република Куба. Снимка: Министерство на икономиката

България ще подготви конкретни проекти и ще ги представи пред кубинското правителство. Ако бъдат одобрени, те ще получат пълна държавна подкрепа за максимално бърза реализация.

Това пое като ангажимент заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при срещата си с Рикардо Кабрисас Руиз, вицепрезидент на Съвета на министрите и министър на икономиката и планирането на Република Куба.

Двамата разговаряха по време на Международния панаир FIHAV 2017, който се провежда в Хавана, съобщи икономическото ведомство.

„Българските компании, които имат интерес да развиват дейност в Куба, срещат трудности при подготовката на документите и получаване на разрешителни, за да бъдат допуснати до пазара на островната държава“, каза Манолев. Той вече се договори с президента на Търговската камара на Куба Орландо Ернандез Гюйен нашите фирми да получат съдействие.

Според Манолев сериозен тласък на двустранните икономически отношения може да даде и ангажиментът на институциите на изпълнителната власт.

„Нека стартираме от няколко проекта от взаимен интерес, зад които стоят доказали се фирми в своя сектор. Те могат да бъдат представени на вашето внимание от нашето министерство. В случай, че бъдат одобрени, ще получат административна и друга помощ за по-бърза реализация на инвестициите“, предлага министърът.

Още по темата

От своя страна вицепремиерът на Куба Кабрисас Руиз обеща българските проекти да бъдат разгледани с приоритет, ако отговарят на изискванията на страната. Конкретните предложения ще бъдат разгледани в началото на 2018 г.

Investor.bg припомня, че от началото на годината няколко български компании имат конкретни проекти, с които искат да развиват дейност в Куба.

„Приста Ойл“ и „Рубелла“ водят преговори за създаване на смесени предприятия с кубински партньори за производства на островната държава в своите отрасли.

„Булгаргеомин“ преговаря с кубинското Министерство на енергията и мините за съвместно предприятие за рудодобив.

Фирма „АSHCUBA“ планира да регистрира смесена фирма в туризма с кубинското туристическо обединение КУБАНАКАН за построяване на хотел в близост до Хавана.

От Куба са заявили интерес към внос на активни субстанции и на готови лекарствени форми от България, както и на български млечни продукти - сирена, кашкавали, масло в малки, средни и големи опаковки и различни плодови млека и десерти, които да бъдат предлагани основно в хотелските вериги.

БВП на Куба през 2016 г. е в размер на 132,9 млрд. долара (78-мо място в света). Страната внася основно петрол, хранителни продукти, машини и оборудване, продукти на химическата промишленост. През миналата година вносът на страната е в размер на 12,34 млрд. долара.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да не пропуснете и Венецуела...

Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия