IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Български пощи" отчита загуби след либерализацията на пазара

Компанията ще потърси финансова помощ от държавата, за да преодолее негативните финансови резултати

12:39 | 16.01.13 г. 2
"Български пощи" отчита загуби след либерализацията на пазара

„Български пощи“ ще кандидатства за финансова помощ от държавата, съобщи главният изпълнителен директор на дружеството Деян Дънешки, цитиран от агенция „Фокус“. Компанията е на загуба – за 2011 година тя е в размер на 9,2 млн. лева, а за изминалата вече 2012 година все още не са готови финансовите отчети. Прогнозите обаче са, че компанията отново ще бъде с негативни финансови резултати.

Дънешки коментира, че една от причините за натрупаните загуби е либерализацията на пазара за пощенски услуги, която е факт от началото на 2011 година насам. Това позволява на частни компании да навлизат в сектора, а те го правят с агресивно ниски цени, смята още директорът на държавните пощи.

Либерализацията на пазара за пощенски услуги стана факт след европейска директива. Тя обаче предвижда и подпомагане на държавните фирми в сектора, заради социалната функция, която те изпълняват. По тази причина и от „Български пощи“ ще кандидатстват пред Комисията за регулиране на съобщенията с искане за отпускане на средства от националния бюджет.

„Потвърдената сума за понесена несправедлива финансова тежест през 2011 година, определена с Решение на КРС от 19 декември 2012 година, е в размер на 22,75 млн. лева“, коментира още Дънешки. Сега се очаква решение от Европейската комисия дали може да бъде отпусната държавна помощ и в какъв размер ще бъде тя.

„Български пощи“ поддържа мрежа до повече от 5 хил. населени места в България. Част от тях са нерентабилни и не се обслужват от частните компании. По тази причина и държавната компания инвестира в тази дейност, която макар и губеща, има социална роля. 

Обемът на работата на пощенските компании, не само у нас, но и по света, намалява значително и заради новите технологии. Изпращането на писма и поздравителни картички, например, все повече се извършва в електронен вид или чрез различните програми за мигновени съобщения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
На 137 милиона лв. оборот за 2011 г. загуба от 9,2 милиона лв.. Още един пример за държавно предприятие, което не се управлява добре и не се търсят възможности за реформи и оптимизации. Но и там синдикатите са на общата трапеза и не допускат никакви промени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Български пощи са трагедия.Чат-пат пусках писма и пътуват по 20(двадесет) дена!! Или въобще не стигат. Дано ги реформират! - Те не са в миналото, те са извън пространството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още