IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български предприятия ще изграждат хидросъоръжения в Куба

Хавана планира възстановяване на промишления си капацитет

13:05 | 05.11.15 г.
<p>
	Изложението FIHAV 2015 в Хавана, 2 ноември 2015 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изложението FIHAV 2015 в Хавана, 2 ноември 2015 г. Снимка: Ройтерс

Български предприятия ще разработват медно находище и ще изграждат хидросъоръжения в Куба. Това стана ясно по време на визатата на министъра на икономиката Божидар Лукарски в  латиноамериканската държава.

“Готови сме да отворим нова страница в икономическите си отношения с Куба, които бяха прекъснати през последните години”, каза Лукарски на срещите си с кубинските министри на външната търговия и инвестициите Родриго Малмиерка Диас и на индустрията Салвадор Педро Крус по време на посещението си в Хавана, съобщи пресцентърът на икономическото министерство.

Визитата е първата на ниво министър след дългогодишно прекъсване на икономическите контакти между двете страни и след възстановяването на дипломатическите отношения между латиноамериканската държава и САЩ.

Лукарски припомни, че България и Куба имат традиционно добри приятелски връзки и много български специалисти са участвали в изграждането на кубинската икономика. Наскоро бяха отбелязани 55 г. дипломатически отношения между двете държави. Той увери, че новото българско правителство прави всичко възможно за отваряне на пазари към трети страни извън ЕС и Куба е желан партньор.

Родриго Малмиерка Диас запозна Лукарски с плана за промени, които латиноамериканската държава предприема с цел да направи по-ефективен икономическия модел на страната. Той подчерта, че чуждестранните инвестиции ще играят голяма роля за осъществяването на този план.

„Правителството в Хавана си поставя за цел да достигне ръст на икономиката от 6-7%, но за това са необходими около 2 млрд. инвестиции годишно”, обясни кубинският министър. 

По думите му това не е лесно в условията на продължаващо икономическо ембарго от страна на САЩ. Той добави, че след като президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха възможността за възстановяване на икономическите отношения и премахване на блокадата, има още дълъг път до реализирането на това намерение.

През това време Куба се стреми да направи по-атрактивна икономиката си за чуждестранните инвестиции. “Затова казваме на всички – бързайте, заемайте позиции, преди да е паднало ембаргото”, допълни Малмиерка Диас. Той посочи водещата роля на държавите от ЕС в този процес, като подчерта, че само в рамките на последната година в страната са осъществени посещения на високо ниво от Испания, Италия, Франция, Холандия, Германия, Унгария. „Куба може да служи за мост на България към Латинска Америка”, увери той.

Министърът на промишлеността Салвадор Педро Крус посочи, че Куба е в процес на възстановяване на промишления си капацитет.

Възражда се добивът на цветни метали, готвят се мащабни инвестиции в производство на домакински електроуреди, възобновяеми енергийни източници, опаковъчни материали, търговия с обувки, земеделски продукти, полиграфия, санитарни материали, батерии, стоманени изделия, автомобилни гуми, алуминиеви кутии, климатични инсталации, клапани за уреди под налягане, изделия на стъкларската промишленост. Има възможности за създаване на смесени предприятия в тези области. Представени бяха и възможностите на новата икономическа зона Мариел в Куба.

По време на посещението зам.-министърът на икономиката Любен Петров присъства на среща между българската компания “Булгаргеомин” и кубинското предприятие “Геоминера”, но която стана ясно, че българската фирма е в напреднала фаза за започване на добив и обогатяване на медна руда в Куба. Находището ще бъде разработено с помощта на български технолози и се очаква да заработи през пролетта на следващата година.

Заедно с Лукарски пътуваше и българска бизнес делегация, която се включи в рамките на изложението FIHAV 2015 в Хавана. Изложението бе посетено от 11 български малки и средни предприятия.

В рамките на визитата Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), заяви, че българските фирми искат държавни гаранции при работа с партньори в Куба. Причината е, че кубинските фирми бавят плащания до 720 дни, което затруднява бизнеса. Наши компании дори се оплакват, че понякога горят със средства, информира пресцентърът на Агенцията.

Куба вече е отворена към всякакви инвестиции и бизнес. Могат да се създават и смесени предприятия, подчерта Захариева. Държавата насърчава инвестициите и чрез по-ниски данъци. Например ако се влезе в индустриална зона, компанията изцяло е освободена от данъци за 15 години.

Куба проявява интерес към български храни, парфюмерия, козметика. Местният пазар помни качеството на българското розовото масло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още