IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български производители печелят награди и за нетрадиционен за страната алкохол

Отличията отварят възможности за износ

10:45 | 21.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България започва да се налага като държава, която произвежда не само качествено вино и ракия. Това заяви Меглена Михова от Probegex, представител на Concours Mondial de Bruxelles за България.

През уикенда българските производители на спиртни напитки, които спечелиха  четири златни и три сребърни медала на 17-то издание на конкурса за спиртни напитки Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, получиха своите награди.

„Добрите резултати на българските производители на тазгодишното издание на конкурса в Мексико са доказателство, че България произвежда качествен алкохол на световно равнище“, коментира Тиери Хайнс, директор на конкурса Spirits Selection.

„През последните години в света става все по-популярно да се консумират алкохолни напитки, които са произведени в държави без традиции в производството им. Отдавна вече скоч не е равно на Шотландия, а водка - на Русия. България следва тази световна тенденция и започва да се налага като държава, която произвежда не само качествено вино и ракия“, заяви Меглена Михова, цитирана от организаторите на събитието.

Тя очерта още две тенденции за страната ни. „И в изданието за вино, и в това за високоалкохолни напитки на Concours Mondial de Bruxelles, две поредни години над 40% от българските мостри получиха медали, което е огромен успех. Все повече производители оценяват възможностите, които конкурсът им предоставя за стъпване на чужди пазари. Наградените през 2017 г. вина ще бъдат представени в държави от Европа (Бенелюкс), Северна Америка (САЩ) и Азия (Китай и Япония), които през последните години стават много привлекателни за износ на българско вино“, допълни тя.

Четирите златни медала за България са за 17-годишното бренди „Черноморско злато“ (Brandy Black Sea Gold 17 years old), водката „Мери Джейн“, джинът и текилата „Савой“ на „СИС Индустрийс“.

Трите сребърни медала се присъждат на „Карнобатска мускатова ракия“ (2014) на „СИС Индустрийс“, „Културна оригинална ракия“ на „Изба Карабунар“ и на „Поморийска специална ракия“ на „Черноморско злато“.

Припомняме, че 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. се проведе в Пловдив.  Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold) медала.

Spirits Selection се организира за първи път през 1999 г. като част от Concours Mondial de Bruxelles. 17-то издание се проведе от 24 до 26 август в Мексико, град Текила, където близо 1200 мостри на напитки от 48 страни-производители в света се бориха за отличие в категориите уиски, коняк, бренди (включително ракия), ром, водка, джин, писко, грапа, байжиу и текила.

Сред най-любопитните високоалкохолни напитки, които получиха медали тази година в Мексико, бяха кашаса от Бразилия, писко от Перу, абсент от Швейцария. Следващото издание на Конкурса е през август 2017 г. в Чили.

Награждаването на българските производители беше част от програмата на форума за българското вино DiVino.Taste. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Преди няколко дни пресушихме няколко бутилки Поморийска специална ракия.Много си е добра, заслужава си да се опита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Ужас. Известна с алкохол, срам! Не че някой е чувал в чужбина за българските вина, всъщност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още