IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български винопроизводители взеха медали на Concours Mondial de Bruxelles

В престижната надпревара България се представи с 257 мостри на вина

10:11 | 08.05.16 г.
<p>
	Експерти оценяват вината по време на конкурса. <em>Снимка: Probegex</em></p>

Експерти оценяват вината по време на конкурса. Снимка: Probegex

71% от българските производители на вино, които участваха тази година в Concours Mondial de Bruxelles в Повдив, взеха медал. Това съобщи Меглена Михова от Probegex, официалният представител на „Световното по вино“ за България.

В престижната надпревара участваха 70 винопроизводители от страната ни, с 257 мостри на вина. За отличие в престижния конкурс се бориха близо 9000 вина от над 50 държави в света.

Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и четири Големи златни (Grand Gold).

45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в над 20-годината световна история на Concours Mondial de Bruxelles. 42% е успеваемостта на България - доста над средното ниво на успеваемост за останалите страни (30%), известни с традициите си в производството на вино и с качествата на вината си по света.  

Разпределението на медалите по райони на производство е следното: най-много медали имат винопроизводителите от Тракийската низина (37 победители, 89 медала – 48 сребърни, 38 златни, 3 Големи златни медала), следвани от Дунавската равнина (7 победители: 13 медала - 7 златни и 6 сребърни медала).

На трето място по брой отличия се нареждат винопроизводителите от долината на Струма (4 победители, 5 медала – 2 златни и 3 сребърни), а на четвърто и пето са съответно Подбалканският район (1 винопроизводител, 1 сребърен медал) и Черноморският район (1 винопроизводител с един суперзлатен медал).

„Тракийската низина както обикновено е водещ район“, пояснява Меглена Михова.

Огромен е процентът на родните винопроизводители, които участват за първи път в „Световното по вино“, но си тръгват с награди. Това също е новост за Конкурса, от една страна, а от друга говори много за качеството на вината, коментират организаторите.

Те припомнят, че идеята на конкурса е потребителите да се ориентират за качеството, когато избират вино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още