Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българският бизнес не очаква сериозни сътресения в близко бъдеще

95% от компаниите очакват да запазят дейността си в следващия месец, а 85% - служителите си, показа анкета на НСИ

Българският бизнес не очаква сериозни сътресения в близко бъдеще

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Почти 95% от компаниите в България прогнозират, че ще продължат своята дейност в краткосрочен план (1 месец), показва анкета на Националния статистически институт (НСИ). В проучването участват 3770 компании от нефинансовия сектор, избрани на случаен принцип, с приблизително 230 хил. души персонал. 

Анкетата е направена в началото на ноември, тоест преди предложението на здравния министър Костадин Ангелов за затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса.

От данните е видно, че дори и в първите месеци на пандемията, когато страната до голяма степен беше под блокада, бизнесът не очаква сериозни проблеми. Над 85% от анкетираните компании са заявили, че ще продължат настоящата си дейност през март. 15,4% са прогнозирали, че в рамките на следващия месец може да им се наложи да затворят временно.

През октомври само 3,2% коментират, че може да се наложи да затворят временно своята дейност.

Проучването през октомври показва още, че 85% от компаниите не мислят да съкращават работници и очакванията им са да запазят персонала си. 11% обаче заявяват, че ще намалят броя на служителите си, а 3% дори очакват увеличение на персонала в рамките на месеца.

По отношение на приходите 34,2% от участвалите в проучването съобщават за намаление през октомври спрямо септември. Най-сериозно е понижението на приходите в секторите "Култура, развлечение, ремонт на домакински вещи" (при почти 45% от компаниите) и "Търговия, транспорт и ресторьнтьорство" (37,2%).

Секторът "Търговия, транспорт и ресторнтьорство" обаче е и сред тези с най-голям дял на компаниите, които виждат увеличение на приходите през октомври спрямо септември - общо 18,9%. Най-много компании отчитат ръст на приходите от дейността си в сектора "Индустрия" - 21,3%.

Без промяна през последния месец са повечето компании, занимаващи се с недвижими имоти - 80% от участвалите в анкетата съобщават за запазване на приходите.

Изменение в приходите от продажби на стоки или услуги на нефинансовите предприятия спрямо предходния месец, 2020 година

Източник: НСИ

От данните на НСИ е видно, че най-тежкият месец по отношение на приходите на компаниите от началото на пандемията е април. Тогава почти 58% от компаниите са записали спад на приходите от дейността си.

Оптимизъм носи юни, когато 22,2% от компаниите съобщават за повишаване на приходите, а за 43,2% има запазване на нивото. В летните месеци компаниите до голяма степен докладват за стабилизиране и при около половината от тях приходите остават без промяна спрямо предходните месеци.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Планират най-големия завод за продукти от насекоми в Югоизточна Европа у нас