IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският бизнес поиска създаване на българо-туркменистанска търговска палата

Компании от България проявяват интерес към строителни проекти в Туркменистан

18:24 | 03.07.14 г.
Българският бизнес поиска създаване на българо-туркменистанска търговска палата

Създаването на съвместна търговска палата и „Търговски дом“ – български в Ашхабад и туркменистански в България, които да улеснят контактите между двете страни и директния обмен на информация относно търгове, обществени поръчки и съвместни проекти, е било обсъдено по време на  на втората сесия на Българо-туркменистанската междуправителствена комисия, провела се в Ашхабат. 

Искането за създаването на подобни организации е било отправено от българските фирми, участващи в делегацията, водена от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

По време на разговорите е станало ясно, че българските компании проявяват интерес към проекти в областта на строителството, доставките и услугите.

На форума туркменската страна е представила съвместни проекти в сферата на жилищното строителство, пътната инфраструктура, пристанища, енергийни и газови проекти, както и от нефтохимичната индустрия и селското стопанство, пишат от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

По време на срещата са дискутирани и възможности за доставка на български машини и оборудване за развитие на хранително-вкусовата промишленост в Туркменистан.

Силен е интересът и към опита на Национална компания „Индустриални зони“, предвид намеренията на Туркменистан за развитие на специална икономическа зона на Каспийско море „Аваза“ - център на туризма и високите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още