IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският износ за Армения надхвърли 10-годишен рекорд

Нашата страна иска да стане суперкомпютърен център в Източна Европа и може да си партнира с Армения в ИТ сферата, дискутираха експерти на бизнес форум в Ереван

22:30 | 12.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Българският износ за Армения през 2017 г. достига най-високото си равнище за последните 10 години и достигна 31 млн. долара. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на бизнес форум в Ереван. В събитието участват над 100 компании от двете страни, предаде пресслужбата на икономическото ведомство.

„Надявам се да набележим сфери на сътрудничество като например партньорство на наши компании за реализиране на проекти в трети страни“, подчерта Александър Манолев и даде пример, че български и арменски фирми могат заедно да работят на пазарите в Далечния Изток.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков съобщи, че България има амбиция да се превърне в суперкомпютърен център  в Източна Европа и може да бъде партньор на Армения в проекти за високоскоростна свързаност. Това изказване той направи на среща с арменския си колега Акоб Аршакян, която е част от програмата на Осмото заседание на българо-арменската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в Ереван.  

Желязков подчерта, че като външна граница на Европейския съюз, за България е важно да поддържа добри съседски отношения, особено в рамките на инициативата Източно партньорство. “Затова, темата за свързаността е много актуална не само в транспорта, но и в комуникациите“, каза още българският транспортен министър. По думите му, нашата страна може да окаже съдействие на Армения при участието ѝ като асоциирана държава в програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020. Росен Желязков информира, че са подготвя нова рамкова програма Хоризонт Европа, където са предвидени 100 млрд. евро за проекти в информационните технологии и съобщенията.

Той смята, че е необходимо активизиране на сътрудничеството във всички сфери между България и Армения и припомни, че е изпратена покана до арменската страна за участие в кръгла маса по въпросите на транспортната свързаност на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, която ще се проведе в средата на май във Варна. Сред обсъдените проекти са мултимодалните коридори Черно море-Персийски залив. 

Предстои четвърта среща по тези въпроси в иранската столица Техеран, пише в прессъобщението на транспортното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още