Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българските евродепутати се готвят да атакуват пакета "Мобилност" в съда и ЕК

Законът в този вид е трудно приложим, посочиха Андрей Новаков и Петър Витанов

Българските евродепутати се готвят да атакуват пакета "Мобилност" в съда и ЕК

Снимка: БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Повече от три години продължава разделението на Европа на Източна и Западна, заради пакета "Мобилност", който поставя в неравностойно положение българските превозвачи и колегите им от още осем страни. Най-вероятно лошите за нас очаквания ще се сбъднат в 10 часа, когато ще бъдат обявени официалните резултати от снощното късно гласуване на пакета "Мобилност" в Европарламента. Това прогнозираха евродепутатите Андрей Новаков и Петър Витанов.

Още по темата

Според тях пакетът налага ограничителни и дискриминационни мерки, а не подобрява условията на труд за шофьорите. Страните от Западна Европа, които успяха да прокарат пакета, ще го представят като победа за новите правила срещу социалния дъмпинг.

„Моите надежди са насочени натам, защото самата Европейска комисия се отказа от пакет "Мобилност" и въпреки че го предложи преди три години, заяви, че не това е имала предвид в началото. Тя не е искала да връща камиони, тя не е искала да връща водачи", посочи по bTV евродепутатът Андрей Новаков и допълни, че на практика законът дори няма да може да се прилага.

Той припомни, че за източноевропейците най-неприемливи са текстовете за задължителното връщане на камиони и шофьори. Български евродепутати вече се подготвят да атакуват закона извън Европейския парламент – те ще обжалват приемането на пакет „Мобилност“ както в съда, така и в ЕК.

През септември трябва да излезе независим доклад за бъдещите екологични последствия от връщането на празни камиони.

Евродепутатът Петър Витанов обаче смята, че не сме били достатъчно гъвкави, за да успеем да се договорим за нашите интереси. Затова и трябва да се направят съответните изводи.

Новаков отбеляза, че първоначално от бранша на българските превозвачи са искали цялостно отхвърляне на пакет "Мобилност". Едва след като са разбрали, че това не може да стане, са се концентрирали само върху правилата за връщане на камионите и водачите, което е дало възможност на нашите представители да представят аргументи и да преговарят.

Двамата евродепутати са категорични, че в този вид пакет "Мобилност" е трудно приложим, а според Новаков "животът ще направи така, че да отпаднат тези мерки".

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кои са най-желаните от студентите в България работодатели за 2021 г.?