IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българско дружество бе осъдено в Белгия заради експлоатацията на работници

Строителите работели много над нормата от осем часа на ден срещу мизерни заплати

11:07 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българско дружество бе осъдено в Белгия заради експлоатацията на работници

Българското дружество "Топ строй" бе осъдено от белгийски съд на 117 600 евро глоба и конфискация на 350 301 евро, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Първоинстанционната присъда е издадена заради това, че според прокуратурата работниците на фирмата, 196 български граждани, са били подложени на робски труд и експлоатация.

Дружеството построи най-модерния затвор в Белгия, чието откриване предстои в близките дни. Същата фирма е заета и в строежа на новата централа на НАТО в Брюксел.

Обвинението твърди, че българските строители работели много над нормата от осем часа на ден, при това срещу мизерни заплати. Уточнява се, че дневните им надници били съобразени с доходите в България - по шест евро на час, т.е. под законовия минимум в Белгия - 15 евро на час.

Плащанията към работниците престанали след проверка на белгийската инспекция по труда през юли. Строителите работели в съботните и в празничните дни, а 70 от заетите в строежа за НАТО живеели в една къща, по деветима в стая. През септември 14 от работниците са пътували от България до Белгия, за да свидетелстват пред съда и за да се конституират като граждански ищци.

В информацията не се посочва каква част от отсъдената глоба или конфискуваната сума ще бъде изплатена за обезщетение на работниците, нито дали дружеството възнамерява да обжалва съдебния акт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още