Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българско дружество бе осъдено в Белгия заради експлоатацията на работници

Строителите работели много над нормата от осем часа на ден срещу мизерни заплати

Българското дружество "Топ строй" бе осъдено от белгийски съд на 117 600 евро глоба и конфискация на 350 301 евро, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Първоинстанционната присъда е издадена заради това, че според прокуратурата работниците на фирмата, 196 български граждани, са били подложени на робски труд и експлоатация.

Дружеството построи най-модерния затвор в Белгия, чието откриване предстои в близките дни. Същата фирма е заета и в строежа на новата централа на НАТО в Брюксел.

Обвинението твърди, че българските строители работели много над нормата от осем часа на ден, при това срещу мизерни заплати. Уточнява се, че дневните им надници били съобразени с доходите в България - по шест евро на час, т.е. под законовия минимум в Белгия - 15 евро на час.

Плащанията към работниците престанали след проверка на белгийската инспекция по труда през юли. Строителите работели в съботните и в празничните дни, а 70 от заетите в строежа за НАТО живеели в една къща, по деветима в стая. През септември 14 от работниците са пътували от България до Белгия, за да свидетелстват пред съда и за да се конституират като граждански ищци.

В информацията не се посочва каква част от отсъдената глоба или конфискуваната сума ще бъде изплатена за обезщетение на работниците, нито дали дружеството възнамерява да обжалва съдебния акт.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нов етап в развитието на трудовия пазар