Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българско гражданство да не се дава срещу инвестиции, предлага правосъдното министерство

Предвижда се да се въведе и изискване за владеене на български език и работа и доход в страната

Българско гражданство да не се дава срещу инвестиции, предлага правосъдното министерство

Снимка: Pixabay

Министерството на правосъдието предлага промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат затягане на контрола по придобиване на българско гражданство.

Част от мерките залагат отпадането на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции.

Днес Европейската комисия предупреди страните от Европейския съюз, които предоставят гражданство срещу инвестиции или на постоянно пребиваване, че това може да подпомага проникване в ЕС на организирани престъпни групи и увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване плащане на данъци.

Официалният доклад на ЕК се очаква по-късно днес.

Предложението за отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции се дължи на анализ, който показва, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. По тази причина не са били разкрити нови работните места.

Предлага се и да се прецизират изискванията към кандидатите за получаване на гражданство. Предвижда се да се въведе и изискване желаещите гражданство да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Промените в проектозакона включват осъществяване на качествен контрол върху отговорните институции по отношение на спазването на законовите процедури и срокове; премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител; опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

Промените са изготвени от специална работна група и предлагат мерки за дисциплиниране на сроковете в рамките на процедурата за предоставяне на българско гражданство и електронизация на част от нея.

Промените в проектозакона, изработен от Министерството на правосъдието, са в изпълнение на Програмата на правителството 2017 – 2020 г. Те ще бъдат обсъдени на 30 януари, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

От началото на годината Министерство на правосъдието въведе електронна регистрация за подаване на документи за българско гражданство. Кандидатите вече резервират само по електронен път дата и час за подаване на молби и провеждане на интервю. Промяната дойде след разследване на схеми за продажба на българско гражданство от края на миналатаа година.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Служебният кабинет бе оставен с вързани ръце