IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цацаров: Адекватното наказателно законодателство ще свие сивия сектор

Главният прокурор предлага да бъде написано наказателно законодателство за издаването на търговски тайни

11:43 | 30.06.16 г.
Цацаров: Адекватното наказателно законодателство ще свие сивия сектор

Необходимо ни е адекватно наказателно законодателство, при което глобите за сивия сектор да се налагат бързо. Това заяви на конференцията "Икономика на светло" главният прокурор Сотир Цацаров.

Според главния прокурор два са основните механизми за противодействие на сивия сектор. Единият е икономически - данъчна политика, такси и ДДС, които обаче не зависят от държавното обвинение. Втората насока е санкционната, която обхваща контролните органи, МВР, ДАНС и Прокуратурата.

Две трети от сивия сектор се бори от тези, които са на първа линия - контролните органи. Една трета "в по-сиво от сивото" среща силите на наказателната репресия и се изражда в престъпления - контрабанда, ДДС измами, длъжностни престъпления в обществените поръчки.

"Имаме добро взаимодействие с другите органи, каквото доста време не е съществувало. Ако институциите не си говорят, резултатите няма да има", каза Цацаров.

"Сивият сектор трябва да бъде унищожаван. Но процесът е дълъг - проверка, санкция, наказателно постановление, обжалване в съда, влизане в сила и събиране на санкцията. От нарушението до влизането в сила на глобата средният период е година - година и половина заради устройството на административно-наказателния процес. Законът не е пригоден за сегашните реалности, а за десетилетия назад", обясни главният прокурор.

Той настоява за такъв санкционен процес, който да даде гаранции срещу произвол, както и да скъси времето между санкцията и нарушението. В противен случай сивият сектор ще знае, че до плащането на глобата ще мине толкова време, че или дружеството ще  бъде обявено в несъстоятелност, или собственикът ще се укрие, обясни обвинителят.

Според него определенията за длъжностни престъпления и безстопанственост са остарели. 
Цацаров предложи да бъде написано наказателно законодателство срещу корупцията в частния сектор, което да обхваща издаване на търговски тайни и патенти.

Санкцията за сивия бизнес трябва да се налага бързо във времето, подчерта той.

"Светъл бизнес може да съществува, когато има предвидимо търговско правосъдие - когато споровете не се точат с години, когато няма странни решения или риск от кражба на фирми при странни съдебни процеси", допълни той. 

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че борбата със сивата икономика и пазарът на труда са свързани. "Всички мерки, които се прилагат от 2 години, дават своя резултат на пазара на труда. За първи път през април има 7,1% безработица - под средното европейско ниво за 7-годишен период назад", каза тя.

Социалният министър отчете, че растат както заетите лица, така и средната работна заплата с 8,4%.

Тя обеща процедурата по еднодневните договори да стане по-бърза и прозрачна и отчете, че от началото на тази година за събиране на реколтата са сключени 111 хил. еднодневни договора.

Реформата на ТЕЛК също е приоритет, заяви Русинова.

Тя съобщи, че през следващите седмици ще бъдат увеличени инспекторите в „Главна инспекция по труда” за сметка на други дирекции. Целта е да изсветлее работата „на черно“, да бъдат прекратени практиките за плащане под масата, декларира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още