IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цеховете на ВМЗ в Иганово отново работят

Проверката за причините за взривовете продължава, щетите са в процес на оценка

09:58 | 15.06.15 г.
Цеховете на ВМЗ в Иганово отново работят

След два месеца и половина цеховете на площадката на ВМЗ Сопот в Иганово от днес отново работят, съобщи БНР.

Решението за възстановяване на дейностите на площадката в Иганово е било взето по време на среща на борда на директорите в Министерството на икономиката.

Според изпълнителния директор на завода мястото е безопасно за работниците. Те могат да са спокойни за заетостта и заплатите си, заяви инж. Богдан Богданов.

Само малка част от работниците на площадка Иганово не са издържали стрес-тестовете, допълни инж. Богданов с пояснението, че броят им е фирмена тайна. Напусналите след взривовете от март и април са двама – трима.

Проверката за причините за експлозиите продължава, щетите са в процес на оценка, каза още Богданов.

Работата на площадката в Иганово бе преустановена, след като на 21 март избухнаха над 2000 неуправляеми ракетни комплекса в склада на ВМЗ край Иганово. На 14 април имаше нови взривове на площадката, този път в цех за производство на термобарични глави за ракети. Работата бе преустановена заради следствените действия на полиция и прокуратура за причините за взривовете.

През май работници във ВМЗ Сопот започнаха протести с искане площадката да бъде отново отворена, защото е важна част от производството на завода. От икономическото министерство тогава посочиха, че започват работа по разчистване на отломките и след това работата ще продължи. Договорено беше и заводът да не плаща неустойки на своите клиенти за забавяне на доставките.

Загубите, само след взривовете, са в размер на близо 3 милиона лева. На този етап синдикатите нямат опасения, че заводът може да бъде приватизиран или ликвидиран.

Очакват се обаче нови структурни промени в ръководството на предприятието. На 4 юни стана ясно, че директорът на завода Иван Стоенчев е освободен от поста си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още