IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целенасочени мерки за повишаване на доходите обещава Калфин

Ще се работи и за още повишения на минималната работна заплата

14:53 | 30.07.15 г.
Целенасочени мерки за повишаване на доходите обещава Калфин

Ще продължим да работим целенасочено за повишаване на доходите на хората, каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от пресцентъра на АБВ.

Основен приоритет за министерството на труда и социалната политика продължава да бъде борбата с безработицата и увеличаването на доходите, посочи министърът и припомни, че през 2015 година минималната работна заплата се е покачила с близо 12 процента, а страната ни е отбелязала сериозен спад в младежката безработица, която е достигнала най-ниски нива от шест години насам. Спад бележи и общата безработица в сравнение с показателите от миналата година, отчете вицепремиерът.

„През следващата година ще търсим разширяване, в зависимост и от бюджетните възможности и на доходите на хората, и изобщо всякакви методи за насърчаване с цел увеличаване на трудовите доходи. Ще продължим да подпомагаме младите хора в стремежа им да намират работа. Ще бъдем много активни и по още една тема – 126 хиляди са безработните над 50-годишна възраст в България. Ще търсим начини тези хора да се върнат на пазара на труда, преди да излязат в пенсия“, посочи той.

С промените в Кодекса за социално осигуряване се изгради един цялостен завършен модел на пенсионната система, каза министърът по повод окончателно приетата пенсионна реформа.

През есента предстои да бъдат разгледани условията при пенсионните дружества, нова регулация на пенсиите и социалните помощи за хората с увреждания, промени в посока на преодоляване на социалното неравенство, особено по отношение на разликите в заплащането на труда за мъжете и жените.

Вицепремиерът анонсира и работата по изцяло нов Закон за социално подпомагане, който ще трябва да бъде готов в началото на 2016 г. С промените се цели осигуряването на по-справедливо разпределение и по-голяма прозрачност при процедурите, услугите и подпомагането, осигурени от социалното ведомство, както и по-широк достъп до тях от страна на хората.

Калфин подчерта, че ще продължи да работи за повишаване на минималната работна заплата, както и че държавата ще търси всички възможни механизми, за да осигурява празнични добавки към пенсиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още