Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Целта на България е до 2035 г. да постигне ниво на рециклиране от 65%

В момента страната се движи в рамките на европейските тенденции

Целта на България е до 2035 г. да постигне ниво на рециклиране от 65%

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Целта на България е до 2035 г. да постигне ниво на рециклиране от 65%, както и да ограничи депонирането на отпадъци. Това каза Антон Пейчев от дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в екоминистерството по време на форума "Кръгова икономика и чисти технологии", организиран в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, предаде БТА. 

Още по темата

Той отбеляза, че към този момент страната ни се движи в рамките на европейските тенденции. Данните за 2016 г. сочат общ процент на рециклиране на битови отпадъци около 32 на сто, като материалното рециклиране е 23% при малко над 24% за ЕС, а компостирането е малко над 9% при близо 14 на сто средно за Европа.

Според Пейчев ръст на материалното рециклиране до 30% е постижим. Той отбеляза още, че в момента се разработва и национална стратегия за кръговата икономика.

Паола Милиорини, ръководител на отдел "Кръгова икономика" в ГД "Околна среда" към ЕК, каза, че европейската цел е до 2030 г. пластмасовите опаковки да са за многократна употреба и да могат да се рециклират.

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова посочи, че кръговата икономика е реалност, с която не само трябва да свикнем, но трябва много бързо да се адаптираме, за да бъдем конкурентноспособни.

По думите ѝ целите, които си поставя ЕС, е в близко бъдеще депонирането да се сведе до 10%.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов посочи, че за да бъде променено мисленето и да бъде постигнат устойчив ефект, трябва да се промени образованието и културата на всеки отделен гражданин.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 1 година
М/у другото до 2050-та обективната реалност на Космоса и начина по който функционира природата на тази планета ще са се погрижили за боклука, няма какво да го мислите вече.
1
 
0
 
1
преди 1 година
България до 2035-та ще е един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадащ се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, който и за рециклиране не става.

Още от Икономика и политика
Ангелкова: Боровец отчита 32% ръст на туристите в местата за настаняване през зимата