Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цената на агнешкото месо в магазините се оказа по-ниска от тази на борсите

От МЗХ обясняват парадокса с „алтернативни канали за доставка“ за обектите на дребно

Цената на агнешкия бут се оказа по-ниска в магазините, отколкото на борсите, показа последният анализ на Министерство на земеделието и храните. Обяснението на експертите за този парадокс са „алтернативни канали за доставка“ за обектите на дребно.

Разликата в цените е минимална – средно за страната с между 0,10 и 0,27 лева, в зависимост от вида на търговския обект.

Още по темата

Справка на Investor.bg показа, че малко преди Великденските празници цените на традиционните хранителни продукти намаляват. Цената на яйцата например се движи в диапазона между 0,15 – 0,24 лева на брой (размер М) по борсите. На дребно средната цена на яйце с този размер е 0,26 лева. По различните области цените в магазините се движат между 0,22 и 0,29 лева.

Яйцата с размер L пък се търгуват за 0,29 лева средно в магазините на страната. Цената варира от 0,26 до 0,33 лева да брой, в зависимост от региона на страната.

От статистиката прави впечатление, че в малките магазини цените са по-ниски отколкото в големите търговски вериги. При размер М разликата е от средно 0,03 лева, а при размер L – 0,04 лева.

Цялото агне на едро се продава в ценовия диапазон от 11,50 до 14,10 лева за килограм. През периода 18-24 април има понижение от 3,6 до 16 на сто спрямо предходната седмица, са установили експертите на земеделското министерство. Средно цената на цяло агне по борсите в страната достига 13,17 лева за килограм, което е с 3,3% по-ниско спрямо периода 11 – 17 април.

В магазините цялото агне се продава за 13,36 лева за килограм, като понижението не е толкова съществено – с 0,5%.
Изключение от тенденцията за намаляването на цените на традиционните храни по Великден прави агнешката плешка. Цената й се движи широк диапазон - между 10,73 и 15,35 лева за килограм. На дребно цената в големите търговски вериги расте с 2,7% до средно 13,08 лева за килограм.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Иван Нейков: Разделянето на здравната система крие своите рискове