IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на българското розово масло достигна рекордни нива

Франция, САЩ и Япония остават основните пазари за производителите на розово масло, сериозен потенциал крият арабските държави

16:53 | 13.11.12 г.
Цената на българското розово масло достигна рекордни нива

Цената на българското розово масло през настоящата година е достигнала рекордните 6 хил. евро за килограм, съобщи Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация “Етерични масла, парфюми и козметика”.

Поскъпването в рамките на последните три години е от порядъка на близо 50%, посочи Узунова.

Тя обясни повишението на цената с увеличените разходи на компаниите при производството, както и с ръста на изкупната цена на розовия цвят.

Донякъде на цените влияе и оскъпяването на кредитния ресурс, каза още Узунова.

Негативно влияние са оказали също така климатичните промени, които са довели до по-лоши реколти на розов цвят, а оттам и до по-малки количества на произведеното розово масло.

Франция, САЩ и Япония остават основните пазари за производителите на розово масло.

Наблюдава се обаче интерес към българското розово масло от държавите в арабския регион. „Ако можем да говорим за разширяване на някакви пазарни позиции на България, те са в тази посока“, коментира Узунова.

През последните години се засилват тенденциите за прилагането на розовото масло във фармацевтичната и хранителната промишленост, както и използването му като суровина за производство на хранителни добавки. Тази тенденция е най-ясно изразена в Япония и в страните от арабския свят.

Узунова каза още, че се очаква скоро Брюксел да се произнесе по искането за регистрация на българското розово масло в Европейския регистър на географските означения, с което то ще бъде защитено като традиционен за България продукт.

Ако процедурата по регистрация приключи успешно, контролен орган към асоциацията ще издава емблема „Българско розово масло“. С нея ще се обозначават само продуктите на производителите, които отговарят на определен набор от качествени характеристики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още