IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на хляба остава стабилна засега, сочи правителствен анализ

Министерство на земеделието посочи факторите, които ще повлияят върху понижаването на себестойността на хляба, въпреки по-високите цени на суровините

16:00 | 27.07.12 г.
Цената на хляба остава стабилна засега, сочи правителствен анализ

Въпреки по-високата цена на пшеницата, цените на хляба все още остават стабилни. Това е записано в анализа на пазара на пшеница и хляб към 26 юли т. г., публикуван на сайта на Министерство на земеделието, базиран на данни на „Система за агропазарна информация” ЕООД (САПИ)

Към края на юли средната цена на едро на бял хляб за страната е 1,24 лв./кг, а тази на дребно - 1,37 лв./кг, съответно с 0,01 и 0,02 лв./кг по-високи спрямо средните за предходния месец и с 3-4% по-ниски в сравнение със средните за  юли 2011 г. 

По експертна оценка към момента себестойността на хляба възлиза на около 1,03 лв./кг. Суровините, основно брашното, формират около 53% от себестойността, а електрическата енергия, газта и нафтата – общо около 8%. Останалата част са други разходи, като за заплати, данък обществено осигуряване и други, пише в анализа.

В анализа на Министерство на земеделието са посочени факторите, които би трябвало да повлияят положително на себестойността на хляба и цената му да тръгне надолу. Очаква се при среден рандеман за минали години от 68%, тази година същият да достигне максималните технологични стойности от порядъка на 78%, което би следвало да се отрази в посока надолу на себестойността на брашната.

Очаква се също така по-високо съдържание на мокър глутен и като цяло на протеините в зърното, което ще повиши значително качеството на суровината и ще отпадне необходимостта от влагане на допълнителни подобрители и добавки което би трябвало да намали себестойността на брашната.

Като цяло анализът на земеделското министерство показва, че се очаква по-качествена реколта на зърното от минали години, което ще понижи себестойността на хляба, тъй като не се налага ползването на допълнителни суровини.

От анализа става ясно още, че цената на пшеницата на международните пазари е основен фактор за ръста на изкупните цени и в България през последните няколко седмици. През юли те са достигнали до 421 лева на тон пшеница. С 6 на сто, спрямо юни, се е увеличила цената на едро на брашното тип 500. Ожъната е 90 на сто от пшеницата. Очаква се производството от тазгодишната реколта да достигне около 4,3 млн. тона - близо до нивото от миналата година - и да задоволи нуждите на вътрешния пазар, се посочва още в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още