IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на свинското се срива в засегнатите от африканска чума страни

Рестрикциите за България заради заболяването са в сила до края на октомври

14:50 | 16.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на месото и производството се сриват в европейските страни, засегнати от заболяването африканска чума по свинете. Това коментираха участниците в семинар за спешни действия срещу заболяването, организиран в София от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В Белгия, където само една област е засегната, вносът към държави от Европейския съюз (ЕС) и трети страни спада заради спада на доверието към безопасността на продукцията. Така цените намаляват с 25%.

В Естония в резултат на заболяването с 25% е намаляла продукцията от свинско месо и живи животни, а фермите, в които се отглеждат свине, са с 80% по-малко. На практика е прекратено отглеждането на свине в задните дворове и малките ферми, заяви Стен Мортенсен, началник на отдел здравеопазване на животните към ветеринарната служба в Дания. 

Експертите коментираха, че предишните вълни на заболяването в Европа са били през 1960 и 2007 г., като според тях и сега европейските държави могат да се справят с проблема. Те припомниха, че още не е открито лечение за вируса.

За България са разработени минимални правила за биосигурност за личните стопанства, заяви д-р Петя Петкова, заместник-изпълнителен директор в БАБХ. Тя посочи, че с цел неразпространение на заразата стопаните на домашно отглеждани прасета не трябва да ги хранят с кухненски отпадъци, трябва да отделят животните с ограда и да ограничат достъпа на външни хора.

Д-р Петкова допълни, че отстреляните диви прасета се изследват лабораторно първо за трихинелоза, а след това за африканска чума, което отнема около седмица. Резултатите се публикуват на сайта на Агенцията.

Тя подчерта, че при установяване на заболяването в държава членка Европейската комисия налага рестрикции върху съответния регион, затова България не може самостоятелно да спира вноса от определени страни.

След като в страната заболяването беше установено във варненското село Тутраканци, такива рестрикции ще действат за района около Варна до края на октомври, каза д-р Георги Чобанов, шеф на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в БАБХ.

Ветеринарите призоваха собствениците на прасета в селата около Тутраканци да ликвидират животните сега и да не чакат до Коледа, за да не се разпространи вирусът на други места. 

Припомняме, че освен в България болестта бе открита в Белгия, Чехия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Унгария и Румъния, където има близо 1000 огнища на болестта в лични стопанства и в свинеферми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
От мухата слон правят , ошашавиха хората ! По всякакъв начин убиват дребния производител !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още