IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на водата и във Варна е под социалната поносимост

Местното ВиК предлага в своя бизнес план увеличение на цената на водата с около 15%

10:58 | 06.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на водата и във Варна е под социалната поносимост, показват изчисленията на местното ВиК дружество, записани в бизнес плана за развитие в периода 2017 – 2021 година. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) анализира подадените данни, а работна група е изготвила и доклад, който вече е качен на сайта на институцията.

От публикуваните данни е видно, че в момента социалната поносимост, която се изчислява на базата на доходите на населението в региона и потреблението на вода, е 3,93 лева за кубик. В същото време цената на водата е 2,54 лева за куб. метър (с ДДС) през 2016 година.

Под социалната поносимост е цената на водата и в други градове на страната - София и Смолян. Преди дни председателят на КЕВР Иван Иванов призова за мерки за домакинствата, които са енергийно и водно уязвими. Той посочи, че реалната цена на водата в много региони от страната е над социалната поносимост. 

От дружеството във Варна настояват за повишаване на цената на водата с около 15% до 2,93 лева за куб. метър още през тази година. Тенденцията за ръст ще се запази през следващите години и ще достигне до 3,02 лева за кубик през 2021 година, тоест ръст от почти 19% спрямо цената днес.

Тогава прогнозната социално поносима цена е 4,65 лева за кубик, е записано още в бизнес плана на дружеството.

В документа е записано, че в периода планираните инвестиции са в размер на 28,5 млн. лева. 58% от тях са предназначени за подобряване на услугата по водоснабдяване и 16% - за канализация. Ще бъде инвестирано и в пречистване на водите и в поставянето на нови водомери.

Изчисленията на дружеството сочат още, че приходите в периода ще бъдат в рамките на между 64 и 67 млн. лева годишно, а разходите – между 63 и 65 млн. годишно.

В момента общите загуби на вода в мрежата на Варна са 63,5%. В края на периода те ще достигнат 60,7%. От тях реалните разходи на вода са почти 60% и те ще намалеят до 57,5% след пет години. Останалите разходи на вода са търговски, става ясно още от анализа на дружеството.

ВиК Варна съобщава и за негативна тенденция в последните години – непрекъснат спад на потреблението на водата както за битовите, така и за стопанските потребители. Това е особено видимо в регионите без канализация, което според дружеството е потвърждение на наблюденията за обезлюдяване на малките населени места.

Бизнес планът за развитието на ВиК дружеството във Варна ще бъде обсъден на заседание на КЕВР на 11 април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
А, и нормално ли е да има такива огромни загуби по мрежата - над 50% - и коректните потребители да ПЛАЩАТ за това? Колко от тия загуби са наистина загуби и колко - КРАДЕНА вода - от гъгниви индивиди - имащи само "права" и никакви задължения - и не само от тях? Какво се разбира под "социална поносимост" - цена над която нараства рязко рискът хората най-после да се събудят и да се вдигнат на бунт срещу грабежът ли? В София това били 10 лева... да плащаме 10 лева на крадлив френски концесионер... за НАШАТА вода? И кои точно са тия "уязвими" домакинства - дали голяма част от тях не са точно тия, дето КРАДАТ ток и вода? Само това остава - да им ПЛАЩАМЕ веднъж крадената вода, втори път да им ПЛАЩАМЕ на ръка пари, задето крадат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още