Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цената на водата и във Варна е под социалната поносимост

Местното ВиК предлага в своя бизнес план увеличение на цената на водата с около 15%

Цената на водата и във Варна е под социалната поносимост

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на водата и във Варна е под социалната поносимост, показват изчисленията на местното ВиК дружество, записани в бизнес плана за развитие в периода 2017 – 2021 година. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) анализира подадените данни, а работна група е изготвила и доклад, който вече е качен на сайта на институцията.

От публикуваните данни е видно, че в момента социалната поносимост, която се изчислява на базата на доходите на населението в региона и потреблението на вода, е 3,93 лева за кубик. В същото време цената на водата е 2,54 лева за куб. метър (с ДДС) през 2016 година.

Още по темата

Под социалната поносимост е цената на водата и в други градове на страната - София и Смолян. Преди дни председателят на КЕВР Иван Иванов призова за мерки за домакинствата, които са енергийно и водно уязвими. Той посочи, че реалната цена на водата в много региони от страната е над социалната поносимост. 

От дружеството във Варна настояват за повишаване на цената на водата с около 15% до 2,93 лева за куб. метър още през тази година. Тенденцията за ръст ще се запази през следващите години и ще достигне до 3,02 лева за кубик през 2021 година, тоест ръст от почти 19% спрямо цената днес.

Тогава прогнозната социално поносима цена е 4,65 лева за кубик, е записано още в бизнес плана на дружеството.

В документа е записано, че в периода планираните инвестиции са в размер на 28,5 млн. лева. 58% от тях са предназначени за подобряване на услугата по водоснабдяване и 16% - за канализация. Ще бъде инвестирано и в пречистване на водите и в поставянето на нови водомери.

Изчисленията на дружеството сочат още, че приходите в периода ще бъдат в рамките на между 64 и 67 млн. лева годишно, а разходите – между 63 и 65 млн. годишно.

В момента общите загуби на вода в мрежата на Варна са 63,5%. В края на периода те ще достигнат 60,7%. От тях реалните разходи на вода са почти 60% и те ще намалеят до 57,5% след пет години. Останалите разходи на вода са търговски, става ясно още от анализа на дружеството.

ВиК Варна съобщава и за негативна тенденция в последните години – непрекъснат спад на потреблението на водата както за битовите, така и за стопанските потребители. Това е особено видимо в регионите без канализация, което според дружеството е потвърждение на наблюденията за обезлюдяване на малките населени места.

Бизнес планът за развитието на ВиК дружеството във Варна ще бъде обсъден на заседание на КЕВР на 11 април. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 2 години
А, и нормално ли е да има такива огромни загуби по мрежата - над 50% - и коректните потребители да ПЛАЩАТ за това? Колко от тия загуби са наистина загуби и колко - КРАДЕНА вода - от гъгниви индивиди - имащи само "права" и никакви задължения - и не само от тях?

Какво се разбира под "социална поносимост" - цена над която нараства рязко рискът хората най-после да се събудят и да се вдигнат на бунт срещу грабежът ли? В София това били 10 лева... да плащаме 10 лева на крадлив френски концесионер... за НАШАТА вода?

И кои точно са тия "уязвими" домакинства - дали голяма част от тях не са точно тия, дето КРАДАТ ток и вода? Само това остава - да им ПЛАЩАМЕ веднъж крадената вода, втори път да им ПЛАЩАМЕ на ръка пари, задето крадат !!!

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 17 юли